26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2022 23:00 | Son Güncelleme: 28.04.2022 00:03

Ev alamayan yatırımcı için ‘Nef Arsa’ projesini hayata geçirdik

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur: Türkiye’de arsa yatırımı uzun vadedeki getirisi yüksek olduğu için çok seviliyor. 27 milyon metrekare arsa geliştirerek bu alana yatırımı kolaylaştırdık. 100-200 bin TL’ye taksitle arsa sahibi olmak mümkün
Ev alamayan yatırımcı için ‘Nef Arsa’ projesini hayata geçirdik

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul geliştirici şirketleri arasında yer alan Nef, konut alamayanlar için hayata geçirdiği ‘Nef Arsa’ projesi ile küçük tasarruf sahipleri için yeni bir yatırım ufku açtı. Pandemi döneminde yavaşlayan gayrimenkul geliştirme projeleri sonrası ‘imarlı arsa geliştirme’ projelerine giren Nef, bugüne dek Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 27 milyon metrekare büyüklüğünde arsayı satışa sundu. İstanbul’da bir grup basın mensubuyla bir araya gelen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yeni Nef, Yeniden Nef” adını verdikleri bu dönemdeki hedef ve planlarını paylaştı. Erden Timur’un konuşmasından öne çıkan satırbaşları şunlar:

Arsanın kazancı her zaman yüksek

Erden Timur
Erden Timur

Konut fiyatlarının kısa sürede neredeyse ikiye katlanması sonrası, insanların salgın döneminde müstakil bir yaşam tarzı isteği, emeklilikte huzurlu bir hayat geçirme hedefi bizi harekete geçirdi. Türkiye’de her zaman arsanın enflasyondan koruyan ve ciddi kazançlar sağlayan bir yatırım aracı olarak görülmesi de Nef Arsa projelerinin hareket noktası oldu.

Metrekaresi 400-500 TL'ye taksitle arsa alınabiliyor

Biz geçmiş yıllarda bir araştırma yaptırmıştık. O zaman yatırım yapacaklara ‘ev mi daha kârlı arsa mı?’ diye sorduk. Şaşırtıcı şekilde katılımcıların yüzde 90’dan daha fazlası arsa yatırımı daha kârlı dedi. Biz de sabırlı yatırımcıların kazançlı çıkması için kurumsal olarak imarlı arsa satışı işine iddialı bir giriş yaptık. Bugün metrekaresi 400-500 lira olan bir arsayı uzun vadeli taksitle alabiliyorsunuz. Türkiye’de imarı alınmış arsaları kurumsal olarak satan kimse yoktu. Bir de tabii arsa işinde çeşitli spekülasyonlar, bilgi eksikliği, güvensizlik, tapu ve imar sorunu, elektrik, su, yol gibi altyapı problemleri nedeniyle insanlar kolayca arsa alamıyordu. Oysa bizim sistemde konut alamayan insanlar kolayca arsaya yöneliyor. 100 bin 200 bin lira gibi bir yatırımla bile arsa sahibi olabiliyorlar. Getiri potansiyeli de yüksek olduğu için Nef Arsa’ya büyük ilgi var.

Ciromuzun yüzde 25’i arsadan

Biz kurumsal bir yapı oluşturarak şirket olarak ‘Nef Arsa’ya odaklandık. Bizim asıl işimiz tabii ki her zaman konut olacak. Fakat Nef Arsa’da da hızla büyümeye devam edeceğiz. 2021 yılında Nef’in 3.5 milyar liralık cirosunun yüzde 25’i Nef Arsa’dan geliyor. Toplam ciroda 2022’deki payının daha fazla olmasını bekliyoruz. Şimdiye kadar çoğunluğu Marmara, Ege ve bir kısmı da İç Anadolu Bölgesi olmak üzere toplamda 27 milyon metrekareye yakın imarlı arsa geliştirdik. Bu yıl Marmara ve Ege Bölgesi şehirleri ile Ankara gibi büyük şehirlerde olmak üzere en az 4 yeni arsa projesini daha devreye alacağız. Nef Arsa ile sadece bu sene 3,4 milyar liralık yeni ek yatırım planlıyoruz.

'Balon var, balon var' dediler, şimdi konut yok

Geçmişte konut fiyatlarında balon var deyip durdular. Sürekli olarak konut stoğu çok arttı denildi. Oysa bir yerde balon varsa o balonun bir yılda hadi bilemediniz ikinci yılda patlaması lazımdı. Gayrimenkul üreticileri için 7 yıl boyunca ‘balon var’ dendi ama şimdi gelinen noktada bırakın balonu tam tersine konut fiyatları artmaya devam ediyor. Yani balonun olduğu iddia edilen yerde arz sorunu ortaya çıktı. Son 2-3 yılda alınan ruhsat sayıları 5’te 1’lere düştü. Bir ülkede bardak üretimini 5’te 1 azaltsanız bardak bulamayız. İşte şimdi de Türkiye’de konut bulunamıyor. Biliyoruz ki bu ülkede her sene 700 ila 800 bin arasında konut gerekiyor. Biz anlatmaya çalıştık. Biz insanın temel barınma ihtiyacını karşılıyoruz, başka da bir iş yapmıyoruz. Barınma sorununun hiçbir şekilde ikamesi yok. Yani bugün araba bulamazsanız, toplu taşıma kullanabiliyoruz. Ama ev bulamazsak çadırda yaşayamayız.”

Yurtdışında halka arz planımız var

Halka arz seferberliğinin yaşandığı bu dönemde bizim de Londra ya da New York’ta bir Türk şirketi olarak dünya arenasında boy göstermek gibi bir hedefimiz var. Bunun için de öncelikle yurtdışı projelerde belirli bir bilanço büyüklüğüne ulaşmamız lazım. Bir gayrimenkul ve teknoloji şirketi olarak halka açılmayı hayal ediyoruz. 3 sene sonra endüstri ve teknoloji anlamında yeni yatırımlarla yurtdışında halka arz planımız var.