23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 20:23 | Son Güncelleme: 29.12.2022 08:22

EYT düzenlemesinde ayrıntılar belli oldu: Yaş şartı olmayacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi tamamlananların yaş şartı olmadan emekli olabileceğini söyledi
EYT düzenlemesinde ayrıntılar belli oldu: Yaş şartı olmayacak

Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin tüm ayrıntıları belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada en çok merak edilen soruya netlik kazandırdı: EYT'de yaş şartı olmayacak.

"Çalışılandan uzun süre emekli maaşı sürdürülemez"

Erdoğan, "Prensipte 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin, çalıştığı süreden çok daha uzun yıl emekli maaşı alması sürdürülebilir değil. Uzun bir çalışmanın ardından düzenleme nihai halini aldı" dedi. Sistemi her türlü tartışmadan arındıracaklarını belirten Erdoğan, yapılan yeni düzenlemenin sadece yaş şartını bekleyen vatandaşları kapsayacağını vurguladı. 

Erdoğan, 2 milyon 250 bin vatandaşın bu düzenlemeyle emekli olma hakkına kavuşacağını belirterek, "Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme yaptığımız yaş bekleyenleri kapsıyor. EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş şartı olmayacak" sözlerini kullandı.

Buna göre EYT düzenlemesinde öne çıkanlar şöyle:

  • 8 Eylül 1999 öncesi işe giren, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını dolduranlar emekli olabilecek
  • Yaş şartı aranmayacak
  • SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli olacak
  • Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edeceklere sosyal sigorta prim teşviki verilecek
  • İşverenler için kıdem tazminatı ödemeleri nedeniyle KGF destekli bir kredi paketi devreye alınacak
  • Taşerondan kadroya geçenler için ayrı bir düzenleme hazırlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5 kritik soru gündem geldi. 

1- EYT'de prim günü eksik olan ne yapacak?

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

2- EYT'de sigortalılık süresi eksik olanların hakları ne olacak?
Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.

3- EYT'de emekli olup çalışmak isteyenler için durum ne?
Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.

4- EYT'de işverenlere kıdem tazminatı desteği olacak mı?
Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için işverenlere destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle kredi imkanı sağlanacak.

5- EYT ne zaman devreye girecek?
Düzenlemenin yarın Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

EYT nedir, kimler EYT'li sayılıyor?

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (Emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.