Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında son gelişmeler tüm Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT yasasının ne zaman çıkacağı, prim gün sayısı ve yaş şartları, kimleri kapsadığı vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde düzenlemede yaş sınırı olmayacağını söyledi. Bilgin, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanların EYT'den yararlanacağını açıkladı. Ancak daha sonra kulislerde "EYT'de yaş sınırı düzenlemesine gidilebilir" görüşü konuşulmaya başlandı. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündeme geldi. Vedat Bilgin'in dün öğlen saatlerinde konuyla ilgili soruya, "Bugün Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" demesi heyecanı yükseltti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı dün EYT ilgili bir çok şey söyledi ancak yaş sınırı ile ilgili sorular yine cevapsız kaldı...
"Ayın sonuna kadar Meclis'e getireceğimi söylemiştim"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, "Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenleme için 'Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman ki bu ayın sonuna kadar' Meclis'e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz" dedi.
"İşverenleri de ilgilendiriyor"
Bakan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar konusunun Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birisi olduğunu, bunun uzamasının nedeninin ise her kesimin dinlenmesinden kaynaklandığını söyledi. Meselenin devlet açısından ele alındığını ancak doğrudan doğruya işverenleri ilgilendirdiğini kaydeden Bilgin, "İşveren, 'Benim çalışanlarım kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlar. Biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bize bir de mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız, bu süreci nasıl yöneteceksiniz?' diyor. Bize çeşitli tekliflerde bulunuyorlar. Şunu da öteleyin, bunu da öteleyin... Bir de çalışmanın teknik bölümüyle ilgili problemler var" dedi.
Bilgin: Buradan, bu akşam bir karar açıklamama yönelik beklenti, doğru bir beklenti değil. EYT konusunda bütün verileri belirledikten sonra, zaten çok geçmeyecek merak etmeyin, 10 gün, 15 gün, 20 gün sonra, bu ay içerisinde Meclis'e intikal edecek, o zaman etraflıca açıklayacağız.
Bilgin "1999 öncesi işe girenlerle ilgili bizde dijital ortamlarda kayıt sistemi yoktu. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis'e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz" diye konuştu.
"Sayı giderek yükseliyor"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek" dedi.
"Gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım"
Bakan Bilgin "Bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım. Buradan şunu açıkça ifade etmek isterim, asgari ücret meselesinde biz emekçilerimizden yana tavır alacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın" ifadelerini kullandı.
Kimler EYT’li sayılıyor?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (Emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.