27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2023 22:31 | Son Güncelleme: 16.09.2023 22:42

Faiz maliyetleri artarken Fed'in zararı 100 milyar doları aştı

Perşembe günü açıklanan merkez bankası verilerine göre, Fed'in zararı 100 milyar doları aştı ve bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor
Faiz maliyetleri artarken Fed'in zararı 100 milyar doları aştı

ABD Merkez Bankası, sahip olduğu tahvillerden elde ettiği faizlerden ve finans sektörüne sağladığı hizmetlerden elde ettiğinden daha fazla faiz maliyeti ödemeye devam ediyor. Tüm bunların nasıl sonuçlanacağı konusunda önemli bir belirsizlik olsa da, bazı gözlemciler bir yıl önce başlayan Fed zararlarının azalmadan önce iki katına kadar çıkabileceğine inanıyor.

Kaybı 200 milyar doları görebilir

Reuters'ın haberine göre şu anda Yale Üniversitesi'nde görev yapan eski üst düzey merkez bankası çalışanı William English, 2025 yılına kadar kaybın 200 milyar dolara ulaşıp zirveyi görebileceğini söyledi. LH Meyer'den Derek Tang, kaybın gelecek yıl 150 milyar ila 200 milyar dolar arasında olabileceğini söyledi.

Fed için para kaybetmek çok nadir görülen bir durum. Ancak aynı zamanda merkez bankası, bu durumun para politikasını yürütme ve hedeflerine ulaşma kabiliyetini hiçbir şekilde etkilemediği konusunda birçok kez uyarıda bulundu.

Kayıplar sürpriz değil

Gösterge gecelik faiz oranını Mart 2022'deki sıfıra yakın seviyeden şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığına taşıyan agresif faiz artırma kampanyası göz önüne alındığında Fed'in para kaybetmesi sürpriz olmadı. Enflasyon baskılarının azalmasıyla birlikte, Fed'in faiz artışlarını tamamladığı ya da tamamlamak üzere olduğu yaygın bir beklenti.

Ancak bu, kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesi net negatif geliri bir süre daha artıracağından, kayıpların artmasının duracağı anlamına gelmiyor. Bunun yerine, Fed'in faiz artırımlarını tamamlayan bilançosunu küçültme sürecinin devam etmesi nedeniyle kayıplar eninde sonunda duracak.

1 trilyon doları elden çıkardı

Fed, koronavirüs salgını ve hemen sonrasında agresif bir şekilde tahvil satın aldı ve sadece geçen yıl içinde Hazine ve ipotekli tahvillerde yaklaşık 1 trilyon doları elden çıkardı. Fed yetkilileri bu konuda daha yapılacak çok şey olduğunu ve bu nedenle merkez bankasının finansal sistemden likiditeyi çektiği için faize daha az harcama yapmak zorunda kalacağını belirtiyor. 

Fed'in hedeflediği likidite, öncelikle banka rezervleri ve merkez bankasının ters repo imkanına girişler şeklinde mevcut. Bu araçlar vasıtasıyla Fed, bankalara, para yöneticilerine ve diğerlerine ödeme yapıyor, böylece likidite daralırsa, politika faizi değişmese bile kalanları bağlamak merkez bankasına daha az maliyetli oluyor.

Kayıpların hızı gerileyecek

English, "Faiz oranları yüksek kalsa bile kayıpların hızı düşecektir, çünkü rezervler ve (ters repolar) menkul kıymetler tükendikçe azalıyor ve yeni menkul kıymet alımları daha yüksek oranlar kazanıyor" dedi. Ancak English, çok sayıda faktör ve belirsizliğin devrede olduğu düşünüldüğünde "bunların hepsinin çok zor olduğunu" kabul etti.

Rezervleri eridi

Banka rezervleri 2021 sonundaki zirvesinden yaklaşık 1 trilyon dolar düşerek Çarşamba günü itibariyle 3,3 trilyon dolar oldu. Para piyasası işlem firması Curvature Securities bu hafta yayınladığı bir araştırma notunda, önümüzdeki yılın sonuna kadar tüm paranın ters repodan çıkmasının ve ters reponun iki yıl önceki seviyesine dönmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Fed bir süredir önemli miktarda parayı Hazine'ye geri iade ediyor ve bu para hükümet açıklarını azaltmak için kullanılıyor. Louis Fed'in eski başkanı James Bullard, Çarşamba günü verdiği bir röportajda merkez bankasının zararları konusunda "endişeli" olduğunu ve "bunu yapmamanın daha iyi olacağını" söyledi. Bullard, Fed'in son on yılda Hazine'ye verdiği 1 trilyon doların bir kısmını şu anda karşı karşıya olduğu zararları karşılamak üzere elinde tutmasının daha iyi olacağını, ancak Kongre'nin kurduğu sistemin bu olmadığını belirtti.