04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2023 23:18 | Son Güncelleme: 28.06.2023 23:54

Fed Başkanı Powell'ın konuşması ABD borsalarında satışları artırdı

S&P 500 ve Dow Jones hafta ortasında ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell'ın enflasyonun merkez bankasının hedef oranına bu yıl ya da gelecek yıl düşmesini beklemediğini söylemesinin ardından daha fazla faiz artırımı beklentisiyle düşüşle kapandı
Fed Başkanı Powell'ın konuşması ABD borsalarında satışları artırdı

Powell, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düzenlediği bir forumda Fed'in faiz oranlarını muhtemelen daha da artıracağını söyledi ve Temmuz ayı sonunda yapılması planlanan bir sonraki politika toplantısında yeni bir artışı göz ardı etmedi.

Ladenburg Asset Management CEO'su Phil Blancato, "Endişe Powell'ın faiz artırım döngüsünün henüz bitmediği, enflasyonun hala çok güçlü olduğu yönündeki yorumlarıyla ilgili... Piyasa Fed'in faiz artırımının bitmediğini kabul etmek zorunda" dedi ve Powell'ın haksız olmadığını belirtti.

Borsalar biraz nefes alacak

Blancato ayrıca 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü tatili öncesinde mevsimsel eğilimlere işaret ederek "büyüme hisseleri için yılın inanılmaz bir ilk altı ay geçirdim, ancak şimdi piyasa burada biraz nefes alacak gibi" sözlerini kaydetti.

Ön verilere göre, S&P 500 yüzde 0,02 değer kaybederek 4.377,37 puandan kapanırken, Nasdaq Composite yüzde 0,27 değer kazanarak 13.591,75'e yükseldi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yüzde 0,19 düşüşle 33.862,84'e geriledi.

Apple tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, Tesla, Microsoft ve Alphabet de S&P'nin en büyük destekçilerinden bazılarıydı.

Simplify Asset Management portföy yöneticisi Michael Green, "Piyasa, büyümenin tek gerçek kaynağı olan teknoloji sektörüne ve özellikle de yapay zekaya odaklanmış durumda" dedi.

Ancak çip üreticisi Nvidia, Wall Street Journal'ın ABD'nin Çin'e yapay zeka çipleri ihracatına yeni kısıtlamalar getirebileceğini bildirmesinin ardından değer kaybetti ve gösterge endeks için en önemli sürükleyici oldu.

Wall Street Salı günü, iyimser ekonomik verilerin ABD'nin resesyona gireceği yönündeki korkuları hafifletmesi ve Fed'in Temmuz ayında faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklentileri güçlendirmesiyle kayıp serisini sonlandırdı.

Beklenti Fed'in faiz artırması yönünde

CMEGroup'un Fedwatch aracına göre, yatırımcılar Fed'in Temmuz ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltme ihtimalini yüzde 81,8 olarak görüyor ve merkez bankasının faiz oranlarını 2023 sonuna kadar sabit tutmasını bekliyor.