12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2023 23:00 | Son Güncelleme: 28.06.2023 23:04

Apple'ın hisseleri rekor kırdı: Piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaştı

Apple'ın hisseleri hafta ortasında gün içi rekor seviyeye tırmandı ve seansı ilk kez 3 trilyon doların üzerinde bir piyasa değeriyle kapatmanın eşiğine geldi
Apple'ın hisseleri rekor kırdı: Piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaştı

iPhone üreticisinin hisseleri yüzde 1'e varan bir artışla 189,90 dolara yükselerek şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Refinitiv verilerine göre, hisse senedi son olarak yüzde 0,4 artışla 188,81 dolardan işlem görürken Apple'ın borsa değeri 2,97 trilyon doları gördü ve 3 trilyon dolar eşiğine çok yaklaştı.

Apple'ın ikinci denemesi

Reuters'ın haberine göre 3 trilyon dolarlık piyasa değeri, Apple'ın daha önce çok kısa süre de olsa ulaştığı bir rakam oldu. Şirketin borsa değeri 3 Ocak 2022'de gün içi işlemlerde kısa bir süreliğine 3 trilyon doların üzerine çıktı ancak bu seviyede fazla dayanamayarak seansı bu seviyenin hemen altında kapattı.

Yapay zeka ve Fed etkisi

Dünyanın en değerli şirketi olan Apple'ın hisselerindeki son artışlar, bu yıl Wall Street'in teknolojiyle ilgili ağır toplarından birçoğunun, Fed'in faiz artırımı kampanyasının sonuna yaklaştığı yönündeki bahisler ve yapay zeka potansiyeline ilişkin iyimserlikle beslenen güçlü toparlanmalarını takip ediyor.

Globalalt Investments Kıdemli Portföy Yöneticisi Thomas Martin, Apple hisse senetlerindeki yükseliş için özel bir neden olmadığına dikkat çekerek şu sözleri kaydetti: "Temelde hisse senedi hareketini destekleyecek yeni bir bilgi yok. Geriye kalan şey, bilirsiniz, piyasanın kendisi"

Nvidia 1 trilyon doları gören ilk yonga üreticisi

Apple 2023'te yüzde 46 artış gösterirken Nvidia yüzde 185 artış göstererek borsa değeri 1 trilyon doları aşan ilk yonga üreticisi oldu. Tesla ve Meta Platforms bu yıl iki kattan fazla arttı ve Microsoft yüzde 40 değer kazandı.

Apple'ın 3 trilyon dolarlık dönüm noktasına yaklaşmasının şüphesiz en önemli sebeplerinden biri Apple'ın 5 Haziran'da ilk kez dünyanın karşısına çıkardığı ve Vision Pro adını taşıyan özel karma gerçeklik gözlüğü. 10 yıldan uzun bir süre önce iPhone'un piyasaya sürülmesinden bu yana Apple'ın en riskli yatırımı olarak görülen ve yüksek fiyatıyla dikkat çeken Vision Pro henüz piyasada değil ve 2024 yılından önce de satışa sunulması beklenmiyor.

Apple'ın Mayıs ayındaki en son üç aylık raporu da gelir ve kârda bir düşüş olduğunu gösterdi, ancak yine de analistlerin beklentilerini aştı. Hisse geri alımlarının istikrarlı geçmişiyle birlikte bu mali sonuçlar, küresel ekonomik belirsizlik döneminde yatırımcılar arasında güvenli bir yatırım olarak itibarını pekiştirdi.

Apple'ın hisselerindeki son kazançlar, analistlerin şirketin gelecekteki kazançlarına ilişkin tahminlerini geride bıraktı. Refinitiv verilerine göre, hisse senedi şu anda beklenen kazancın yaklaşık 29 katı ile Şubat 2022'den bu yana en yüksek katsayısından işlem görüyor.

Warren Buffett'ınde göz bebeği

Apple aynı zamanda ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett'ın da uzun yıllardır vazgeçemediği bir şirket. Buffett'ın yatırım şirketi Berkshire, Mayıs 2016'da Apple'daki 1 milyar dolarlık hissesini açıkladı ve Mart 2023'e kadar bu hisseyi 151 milyar dolara çıkararak 328 milyar dolarlık hisse portföyünün yüzde 46'sını oluşturdu.

Berkshire yakın zamanda Apple'da yüzde 5,6'lık bir hisseye sahip oldu ve Buffett daha fazlasını satın alabileceğini söyledi.