29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 22:24 | Son Güncelleme: 05.02.2024 22:32

Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? UBS tarih verdi

Fed'in son toplantısında faiz artırımı tamamen masadan kalkarken indirim için ise henüz erken olduğu vurgulandı. Bu çerçevede UBS, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz indirimlerine başlamasını bekliyor
Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? UBS tarih verdi

ABD'de cuma günü açıklanan güçlü işgücü piyasası raporu, erken faiz indirimlerine ilişkin belirsizliği daha da arttırdı. Daha önce ABD merkez bankasının ilk faiz indirimini Mart ayında yapacağını tahmin eden UBS, şimdi Mayıs ayında 25 baz puanlık bir indirim bekliyor.

Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs Fed faiz indirimi beklentisini Mart ayından Mayıs ayına çekerken, Bofa Global Research tahminini Haziran ayına revize etti.

Faiz indirimine erken gitmek tehlikeli

Pazar günü CBS televizyonunda yayınlanan 60 Dakika isimli programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jerome Powell, faiz indirimlerinde erken harekete geçmenin tehlikesinin sorulması üzerine şu sözleri kaydetti:

"Çok erken hareket etmenin tehlikesi, işin tam olarak tamamlanmaması ve son altı aydır elde ettiğimiz iyi okumaların bir şekilde enflasyonun nereye doğru gittiğine dair gerçek bir gösterge olmadığının ortaya çıkmasıdır. Durumun böyle olduğunu düşünmüyoruz. Yapılacak ihtiyatlı şey; biraz zaman tanımak ve verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indiğini teyit etmeye devam ettiğini görmek"

Faiz indiriminde çok erken harekete geçilmesi halinde enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde bir yere yerleştiğini görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüğünü belirten Powell, "Ekonomide gördüğümüz güç nedeniyle bu karara yaklaşırken dikkatli olabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Powell, faiz indiriminde geç kalınması halinde ise politikanın çok sıkı olacağını bunun da ekonomik aktivite ve iş gücü piyasası üzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi.