01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 22:00 | Son Güncelleme: 31.01.2024 23:13

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, daha fazla faiz artırımı öngörmediklerini, ancak faiz indirimi için de erken olduğunu söyledi
Fed faiz kararını açıkladı

Fed iki gün süren toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmedi. Politika faizi yüzde 5,25-5,50 ile 23 yılın zirvesinde kaldı. Fed, faiz artırımlarının bittiğinin ancak faiz indirimine hazır olmadıklarının sinyalini verdi.

Faiz artırımı masadan tamamen kalktı

Para politikası metninden “enflasyon kontrol altına alına kadar faiz artırımı olabileceği” ifadesi çıkarıldı. Ancak yetkililer enflasyonun hala bankanın yüzde 2’lik hedefinin üzerinde seyrettiğini belirterek faiz indirimine mesafeli bir tutum sergiledi.

Son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam hızla genişlediğine işaret ettiği belirtilirken “İstihdam kazanımları geçen yılın başından bu yana yavaşladı ancak güçlü kalmayı sürdürdü. Enflasyon geçtiğiniz yıl yumuşadı ancak yüksek kalmayı sürdürüyor” değerlendirmesi yapıldı.

Metinde “Fed hedeflere yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru gittiğini değerlendiriyor” ifadesi yer aldı.

Fed son olarak Temmuz 2023’te faiz artırmış, son 3 toplantıyı ise pas geçmişti.

Powell: Daha fazla faiz artışı beklemiyoruz

Başkan Jerome Powell faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek olduğunu yineledi. Powell politika faizinin kısıtlayıcı seviyede olduğunu belirterek “Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki etkisini görüyoruz” dedi.

Powell’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

  • Daha fazla faiz artırımı öngörmüyoruz.
  • Faiz zirveye ulaşmış olabilir. Komite, enflasyon yüzde 2’lik hedefe ulaşmadan faiz indirimine başlamak istemiyor
  • Politika faizi muhtemelen zirvede, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inanıyoruz.
  • Yumuşak iniş elde ettiğimizi söyleyemeyiz ancak gelişmeler cesaret verici.
  • Para politikasında çok erken veya çok geç harekete geçmeyi önlemek için ‘risk yönetimi’ modundayız.