29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2023 17:36 | Son Güncelleme: 05.05.2023 17:50

Fed kararı sonrası yükselişe geçen altın fiyatlarında sert düşüş

Fed'in beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırması ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek Fed toplantıları için faiz artırımı konusunda geride durmasıyla yükselişe geçen altın fiyatları bugün ABD'de açıklanan istihdam rakamları sonrası sert düşüş yaşadı
Fed kararı sonrası yükselişe geçen altın fiyatlarında sert düşüş

Fed Çarşamba günü politika faizinde 25 baz puanlık artışa gitti ve piyasalar Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrası pozitif seyre döndü. Özellikle altın fiyatlarında yaşanan yükseliş sonrası ons altın 2050 doları aşarken gram altın da yeni rekorunu gördü. 

Ancak ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi altının seyrini değiştirdi. ABD'de beklenenden güçlü gelen istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın geri kalanında faiz indirimine gideceğine yönelik beklentileri artırdı ve altın fiyatlarında geri çekilme yaşandı. 

ABD borsalarını Apple'ın bilançosu yukarı taşıdı

Verilerin açıklanması sonrası düşüşe geçen ons altın 2007 dolara kadar gerilerken ABD borsalarında ise farklı bir tablo ortaya çıktı. Tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri aşması piyasaları olumsuz etkilemesine rağmen ABD'li teknoloji devlerinden Apple'ın beklenenden iyi gelen finansal sonuçları ve bankacılık hisselerindeki toparlanmanın etkisiyle pay piyasalarında, açılışta pozitif bir seyir izlendi.

Apple'ın ocak-mart dönemindeki gelirleri yıllık yüzde 3 azalarak 94,8 milyar dolara inse de piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Apple'ın satışlarının beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası hisseleri yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,36 artarak 33.248,55 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,58 artışla 4.084,73 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 kazançla 12.073,03 puana çıktı.