19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 21:47 | Son Güncelleme: 21.08.2024 21:48

Fed tutanakları yayımlandı: Eylülde faiz indirimine kapı aralandı

Çarşamba günü açıklanan tutanaklara göre, Fed yetkilileri Temmuz toplantısında uzun zamandır beklenen faiz indirimine yaklaşırken, Eylül ayında bir indirimin giderek daha olası hale geldiğini belirtmekten de geri durmadı
Fotoğraf: Pete Marovich / The New York Times
Fotoğraf: Pete Marovich / The New York Times

“Tutanak özetinde, 30-31 Temmuz'daki toplantıya katılanların “büyük çoğunluğunun”, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde, bir sonraki toplantıda politikanın gevşetilmesinin muhtemelen uygun olacağını gözlemledikleri belirtildi.

Piyasalar indirimi fiyatlıyor

Piyasalar, Covid-19 krizinin ilk günlerindeki acil gevşemeden bu yana ilk kez Eylül ayındaki indirimi tamamen fiyatlıyor.

Faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) tüm üyeler gösterge faizleri sabit tutma yönünde oy kullanırken, belirtilmeyen sayıda yetkili arasında Eylül ayına kadar beklemek yerine Temmuz toplantısında gevşemeye başlama eğilimi vardı.

Belgede bazı toplantı katılımcılarının enflasyonda son dönemde kaydedilen ilerleme ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığın 25 baz puan düşürülmesi için makul bir gerekçe oluşturduğunu ya da böyle bir kararı destekleyebileceklerini gözlemledikleri ifade edildi.

Tutanak özeti, yetkililerin enflasyonun yönü konusunda emin olduklarını ve verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde gevşeme politikasına başlamaya hazır olduklarını açıkça ortaya koydu.

Tutanaklarda enflasyon göstergeleri fiyat baskılarının önemli ölçüde hafiflediğini gösterirken, bazı üyeler işgücü piyasasına ilişkin endişelerin yanı sıra hane halkının, özellikle de gelir yelpazesinin alt ucundakilerin mevcut ortamda yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Tutanaklarda, “Enflasyon görünümüne ilişkin olarak, katılımcılar son verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair güvenlerini artırdığı değerlendirmesinde bulundu” denildi ve “Neredeyse tüm katılımcılar, son dönemde enflasyonun düşmesine katkıda bulunan faktörlerin önümüzdeki aylarda enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmaya devam edeceğini gözlemlemiştir” ifadelerine yer verildi.

Tutanaklarda, “Katılımcıların çoğunluğu istihdam hedefine yönelik risklerin arttığını belirtirken, birçok katılımcı enflasyon hedefine yönelik risklerin azaldığını ifade etti” denildi. Tutanaklarda ayrıca “Bazı katılımcılar işgücü piyasası koşullarındaki kademeli gevşemenin daha ciddi bir bozulmaya dönüşme riskine dikkat çekti” sözleri kaydedildi.

Komite, toplantı sonrası yaptığı açıklamada istihdam artışlarının ılımlı seyrettiğini ve enflasyonun da “gevşediğini” kaydetti. Ancak, şu anda yüzde 5,25-5,5 aralığında hedeflenen ve son 23 yılın en yüksek seviyesi olan gösterge faiz oranını sabit tutmayı tercih etti.

Piyasaları bozan veriler

Piyasalar Fed toplantısının yapıldığı gün yükselmiş ancak ilerleyen seanslarda merkez bankasının para politikasını gevşetme konusunda çok yavaş hareket ettiği endişesiyle düşüşe geçmişti.

Toplantının ertesi günü, Çalışma Bakanlığı işsizlik başvurularında beklenmedik bir artış olduğunu bildirirken, ayrı bir gösterge imalat sektörünün beklenenden daha fazla daraldığını gösterdi. Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporu sadece 114 bin kişilik istihdam yaratıldığını ve işsizlik oranının yüzde 4,3'e yükseldiğini gösterdiğinde işler daha da kötüye gitti.

Panik havası öyle hızlı yayıldı ki Fed'in hızlı bir şekilde faizlerde indirime gitmesi yönünde çağrılar artarken, bazıları ekonominin hızla battığı yönündeki endişeleri gidermek için merkez bankasının faiz indirimini 'acilen' öne alması gerektiğine vurgu yaptı.

Ancak panik kısa sürdü. Daha sonra açıklanan veriler işsizlik başvurularının normal tarihi seviyelere gerilediğini gösterirken, enflasyon göstergeleri fiyat baskılarının hafiflediğini gösterdi. Perakende satış verileri de beklenenden iyi gelerek tüketici baskısı endişelerini yatıştırdı.

Bununla birlikte, daha yeni göstergeler işgücü piyasasındaki streslere işaret etti ve yatırımcılar büyük ölçüde Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyor.