10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2023 22:23 | Son Güncelleme: 05.07.2023 22:37

Fed tutanakları yayınlandı: Borsalar ve altın fiyatları düşüşe geçti

Wall Street'in ana endeksleri ABD ve Çin'den gelen ılımlı ekonomik verilerin ardından Çarşamba günü hafifçe düşerken, hisse senetleri Fed'in son toplantısının tutanaklarının açıklanmasının ardından kayıplarını sürdürdü. Tutanakların açıklanmasıyla ons altın fiyatlarında da geri çekilme görüldü
Fed tutanakları yayınlandı: Borsalar ve altın fiyatları düşüşe geçti

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranının sabit tutulduğu son toplantısına ait tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında faiz oranının 25 baz puan artırılmasından yana olduğunu veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirttiklerini ortaya koydu.

Faiz artırımı ihtimali daha da güçlendi

Tutanakların yayınlanmasıyla hisse senetleri, yatırımcıların büyük ölçüde merkez bankasının bu ayın sonundaki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını artırmasını beklemesiyle birlikte ılımlı düşüşlerini sürdürdü. 

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yüzde 0,37 düşüşle 34.292,4'e, S&P 500 yüzde 0,17 kayıpla 4.447,88'e ve Nasdaq Composite yüzde 0,12 düşüşle 13.800,27'ye geriledi.

Çin ekonomisinden piyasaları bozacak sinyaller

Hükümet verilerine göre, ABD yapımı mallar için yeni siparişler Mayıs ayında beklenenden daha az artarak ekonomik yavaşlama korkularını körükledi. Bu arada, bir özel sektör anketine göre, Çin'in hizmet faaliyetleri Haziran ayında son beş ayın en yavaş hızında genişledi. 

Bu haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak olan aylık ABD istihdam raporu da dahil olmak üzere daha fazla ekonomik veri, Fed'in faiz yörüngesini belirlemeye yardımcı olabilir.

Tutanaklarda sürpriz yok

Wedbush Securities hisse senedi işlemleri genel müdürü Michael James, "Enflasyonda bir soğuma görmeye devam edersek, daha fazla faiz artışı olmayabilir, ancak Fed tutanaklarında bu yönde bir şey açıklanmadı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cuma günü istihdam raporu ve gelecek hafta enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte enflasyon konusunda çok daha iyi bir fikre sahip olacağız"

Çin-ABD gerginliği çip hisselerini düşürdü

Çin'in yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edeceğini açıklamasının ardından Pekin ve Washington arasında yüksek teknolojili mikroçiplere erişim konusunda gerilim artarken çip hisseleri düştü.

Philadelphia SE Yarı İletken Endeksi yüzde 1,7 değer kaybederken Intel yüzde 2,5 ve Texas Instruments yüzde 1,3 değer kaybetti.

Meta hisseleri, Twitter'a rakip uygulaması Threads'in Perşembe günü piyasaya sürülmesi öncesinde yüzde 3,5 yükseldi. Meta gibi büyük ölçekli hisse senetleri, Nasdaq Composite'in son 40 yılın en büyük ilk yarı artışı da dahil olmak üzere, bu yıl büyük hisse senedi endekslerinde şimdiye kadarki kazançlara öncülük etti.

Büyük hisse senetleri geri çekilebilir

Cresset Capital'in baş yatırım yetkilisi Jack Ablin, "En büyük hisse senetlerinin geri çekildiğini, ancak ortalama hisse senetlerinin bunu yakaladığını görebiliriz. Bir çeşit yakınsama arıyoruz" şeklinde konuştu.

Altın fiyatları da geriledi

Ons altın fiyatları da tutanaklara sınırlı tepki gösterdi ve tutanakların yayınlandığı saatlerde 1916 dolar seviyesinden işlem gördü.