17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 17:13 | Son Güncelleme: 05.09.2023 17:32

Fed yöneticisi Waller'dan eylül ayı için faiz artışında duraklama iması

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, eylülde faiz artırımına ara verilebileceğini ima etti. Waller, enflasyondaki yavaşlamaya dikkat çekerek ''artışlara temkinli devam edilmeli'' mesajı verdi
Fed yöneticisi Waller'dan eylül ayı için faiz artışında duraklama iması

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, CNBC'de Steve Liesman'ın "Squawk Box" programına konuk oldu. Waller, son dönemde açıklanan güçlü ekonomik verilere atıfla enflasyonun kontrol altına alınması için ek faiz artırımlarına ihtiyaç olup olmadığına karar verirken merkez bankasının zamanı olacağını söyledi. Fed yöneticisi Waller, "Geçen hafta çok iyi bir veri haftası geçirdik ve bunun en önemli yanı dikkatli bir şekilde ilerlememizi sağlayacak olması. Orada oturup verileri bekleyebilir, işlerin devam edip etmeyeceğini görebiliriz'' ifadelerini kullandı.

''Daha önce başımız yandı''

Christopher Waller, faiz artışlarının durup durmayacağı sorulduğunda "Bu verilere bağlı. Bekleyip bu enflasyon trendinin devam edip etmediğini görmeliyiz. Daha önce iki kez başımız yandı. 2021'de düştüğünü gördük ve sonra yükseldi. 2022'nin sonunda düştüğünü gördük, sonra hepsi revize edildi'' yanıtını verdi. Waller, "Dolayısıyla, enflasyon konusunda işimizin bittiğini söylemeden önce birkaç ayın bu yörüngede devam ettiğini görene kadar çok dikkatli olmak istiyorum" diye ekledi.

Waller, genellikle faiz belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin daha şahin üyelerinden biri olarak kabul ediliyor, yani merkez bankası 2022 yazında 40 yıldan uzun bir süredir en yüksek oranda seyreden enflasyonla mücadele ederken, daha sıkı para politikası ve daha yüksek faiz oranlarını destedi.

Faiz artışı beklenmiyor

Fed yetkilileri faiz kararını 19-20 Eylül'deki toplantıda açıklayacak. Piyasalarda faiz artışı olmayacağı beklentisi hakim. Fed son olarak Temmuz toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltmişti. Waller faiz artışından yana oy kullanmıştı.

ABD'de ekonomik veriler karışık sinyaller veriyor. İstihdam talebi kademeli biçimde yavaşlarken talep hâlâ güçlü kalıyor ve bu durum büyümeyi de canlı tutuyor.