10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2023 11:30 | Son Güncelleme: 27.08.2023 16:09

Fed yöneticisinden piyasaların tadını kaçıracak açıklama: Bir faiz artırımına daha ihtiyaç olabilir

Fed yöneticilerinden Loretta Mester yaptığı son açıklamada enflasyon hedeflerinden henüz uzak olduklarını ve bir faiz artırımına daha ihtiyaç olduğunu söyledi. Mester'a göre faiz indirimi için bir süre daha beklenilmesi gerekiyor
Fed yöneticisinden piyasaların tadını kaçıracak açıklama: Bir faiz artırımına daha ihtiyaç olabilir

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester Cumartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonu düşürmek için muhtemelen ABD'nin bir faiz artırımı daha yapması ve ardından "bir süre" beklemede kalması gerektiğini söyledi ve faiz indirimlerinin 2024'ün sonlarında başlayabileceğine dair daha önceki görüşünü yeniden değerlendirebileceğini sözlerine ekledi.

Enflasyonda hedef yüzde 2

Jackson Hole'daki Fed konferansı sırasında Mester, Reuters'a verdiği mülakatta politikanın ekonomiyi çökertecek kadar sıkı olmasını istememekle birlikte, enflasyonun 2025 yılı sonunda Fed'in yüzde 2'lik hedefine ulaşmasını sağlamak istediğini söyledi.

"Enflasyon hedefine varmak için daha fazla vakit kaybetmek istemiyoruz" diyen Mester, hızlı yükselen fiyatların Amerikalılara yüksek bir maliyet yüklemesinin yanı sıra enflasyonun artmasına izin vermenin de ekonomiyi gelecekteki şoklara karşı daha savunmasız bıraktığını söyledi. "Enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde kalmasına ne kadar uzun süre izin verirsek, giderek daha yüksek bir fiyat seviyesi oluşturuyoruz" diyen Mester, bunun Amerikan hanehalkına zarar verdiğini kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bu yüzden zamanlama benim için önemli"

Faiz indirimi en erken 2024'te

Mester de dahil olmak üzere çoğu Fed politika yapıcısı Haziran ayında, politika faizini bugünkünden çeyrek puan daha yüksek olan yüzde 5,5-5,75 aralığına getirdiklerinde muhtemelen faiz artırımını durdurabileceklerini düşünüyor. Ayrıca önümüzdeki yıl Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını ve böylece enflasyon düştükçe ekonomiyi gereğinden fazla kısıtlamayacağını düşünüyorlar.

Mester Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Haziran ayında 2024'ün ikinci yarısında faiz indirimine gidileceğini tahmin ettiğini, ancak kendisi ve diğer Fed politika yapıcılarının Eylül ayındaki faiz belirleme toplantısı öncesinde yeni tahminler sunmasıyla bunun değişebileceğini söyledi. 

Sıkılışmayı bitirmek için aceleci olunmamalı

Ekonomik büyüme birçok kişinin beklediğinden daha güçlü ve işgücü piyasası hala sıkı. Bu verileri değerlendiren Mester, Fed'in şimdiye kadarki faiz artışlarının her ikisinin de gücünü hafifleteceğine inanıyor. Yine de, geçen yılki yüzde 7'lik zirvesinden yüzde 3'e gerileyen enflasyonun yeterince kısa sürede yüzde 2'ye ineceğini varsayma konusunda temkinli. Mester sözlerinin devamında "Politikayı zamanından önce gevşeten bir konumda olmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Haziran ayında sunulan Fed projeksiyonları, 2025 yılı sonuna kadar yüzde 2,1'lik bir medyan enflasyon tahmini gösteriyor. Eylül ayında sunulan tahminler 2026 yılına kadar Fed yöneticilerinin enflasyon hedefi noktasında ne beklediklerini gösterecek.

Kendi Eylül tahminleri için rakamları hesaplarken, 2025 yılı sonunda %2 enflasyona ulaşmanın "zor bir durak" olmadığını ve bunu yapmanın ekonomiye çok fazla zarar vereceğinin görülmesi halinde bunu muhtemelen erteleyebileceğini söyledi.

Bir faiz artırımı daha kapıda

Mester ayrıca "Enflasyonun nerede olduğu göz önüne alındığında, ekonominin reel tarafına zarar vermeden enflasyonu yüzde 2'ye düşürme konusunda iyi bir şansımız olduğunu düşünüyorum" dedi ekledi: "Fed'in bir sonraki ve muhtemelen son faiz artırımı mutlaka Eylül ayında olmak zorunda değil, ama bence bu yıl"