29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2023 18:49 | Son Güncelleme: 15.08.2023 19:08

Fed'in tadını kaçıran gelişme: Amazon kampanyası ABD'de tüketici harcamalarını tırmandırdı

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Fed'in faiz artırımında dayanak noktalarından biri olan perakende verilerinin yüksek çıkmasında e-ticaret devi Amazon da önemli bir rol oynadı
Fed'in tadını kaçıran gelişme: Amazon kampanyası ABD'de tüketici harcamalarını tırmandırdı

Amerikalıların internet üzerinden alışverişlerini artırması ve dışarıda daha fazla yemek yemesiyle ABD perakende satışları Temmuz ayında beklenenden fazla artarak ekonominin üçüncü çeyreğin başlarında genişlemeye devam ettiğini ve resesyonu uzak tuttuğunu gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın Salı günü yayınladığı rapor da tüketicilerin hobiler, spor malzemeleri ve giyimde savurganlık yaptığını göstererek Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için agresif faiz artışlarına rağmen tüketicinin harcamalarını azaltmadan sürdürdüğünün altını çizdi.

Fed'den faiz artırımı beklenmiyor

Talep, sıkı bir işgücü piyasasından kaynaklanan güçlü ücret artışları ile destekleniyor. Tüketici harcamalarındaki kalıcı güç işaretlerine rağmen ekonomistler, enflasyonun gerilemesiyle birlikte Fed'in önümüzdeki ay faiz oranlarını artırmasını beklemiyor.

Capital Economics'in ABD baş ekonomisti Andrew Hunter, "Çekirdek enflasyon hızla düşmeye devam ettiği sürece dirençli büyüme Fed'in daha fazla faiz artırımına gitmesi için tek başına yeterli olmayacaktır" dedi. Perakende satışlar geçen ay yüzde 0,7 arttı. Haziran ayı verileri daha önce bildirilen yüzde 0,2 yerine yüzde 0,3 artış gösterecek şekilde revize edildi. Reuters anketine katılan ekonomistler perakende satışların yüzde 0,4 artacağını tahmin ediyordu. Temmuz ayında satışlar yıllık bazda yüzde 3,2 artış gösterdi.

Amazon Prime Day etkisi

Perakende satışlar çoğunlukla mallara yönelik olarak gerçekleşiyor ve enflasyona göre ayarlanmıyor. Amazon'un geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği ve kayıtlara geçen en büyük Prime Day promosyonu bu satışları desteklemiş olabilir. Online satışlar Haziran ayında yüzde 1,5 arttıktan sonra Temmuz'da %1,9'a yükseldi.

İnşaat malzemesi ve bahçe ekipmanı satıcılarındaki satışlar yüzde 0,7 oranında toparlandı. Giyim mağazası satışları da yüzde 1,0 artış gösterdi. Tüketiciler spor malzemeleri, hobiler, kitaplar ve müzik aletlerine daha fazla harcama yaparak satışları yüzde 1,5 oranında artırdı. Market satışları da büyük mağazalardaki gelirler gibi yükseldi. Servis istasyonlarındaki satışlar yüzde 0,4 arttı.

Dışarıda yemek yemek önemli bir gösterge

Perakende satışlar raporundaki tek hizmet kategorisi olan gıda hizmetleri ve içkili yerlerdeki satışlar Haziran ayındaki yüzde 0,8'lik artışın ardından yüzde 1,4 yükseldi. Ekonomistler dışarıda yemek yemeyi hanehalkının mali durumunun önemli bir göstergesi olarak görüyor.

Elektronik ürün satışları geriledi

Ancak otomobil bayilerindeki satışların değeri Haziran ayında yüzde 0,7 arttıktan sonra Temmuz'da yüzde 0,3 düşüş kaydetti. Mobilya mağazalarındaki satışlar yüzde 1,8, elektronik ve beyaz eşya mağazalarındaki satışlar ise yüzde 1,3 geriledi.

Enflasyondaki gerileme tüketicilerin satın alma gücünü artırıyor. Hanehalkları da satın alımları finanse etmek için borç alıyor. Düşük gelirli haneler COVID-19 salgını sırasında biriktirdikleri fazla tasarrufları tüketmiş olsalar da, tüketici harcamalarını desteklemek için sakladıkları yeterli miktarda para var.

Tüketici fiyatlarında 'ılımlı' artış

Salı günü Çalışma Bakanlığı'ndan gelen ayrı bir rapor ithalat fiyatlarının Temmuz ayında güçlü bir şekilde toparlandığını gösterirken, ithal enflasyon baskılarının altında yatan nedenler zayıf kalmaya devam etti. Hükümet geçen hafta tüketici fiyatlarının Temmuz ayında ılımlı bir şekilde arttığını bildirdi.

Enflasyonun düşüşe geçmesiyle birlikte çoğu ekonomist Fed'in faiz artırımlarını muhtemelen tamamladığına inanıyor ve ABD merkez bankasının ekonomiyi geçen yıldan bu yana tahmin ettikleri resesyon yerine "yumuşak inişe" doğru yönlendirebileceği fikrine giderek daha fazla ısınıyor. Fed, Mart 2022'den bu yana gösterge niteliğindeki gecelik faiz oranını 525 baz puan artırarak mevcut yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti.

Otomobil, benzin, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç tutulduğunda perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1 artış gösterdi. Haziran ayı verileri daha önce yüzde 0,6 olarak açıklanan çekirdek perakende satışların yüzde 0,5 arttığını gösterecek şekilde revize edilmiştir.

Çekirdek perakende satışlar, gayri safi yurtiçi hasılanın tüketici harcamaları bileşeniyle en yakın şekilde örtüşüyor. Tüketici harcamaları ABD ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Tüketici harcamaları ilk çeyrekteki güçlü hızına kıyasla ikinci çeyrekte yavaşlamış olsa da, bu artış ekonominin Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 2,4 oranında büyümesine yardımcı oldu.