28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 09.02.2023 15:50 | Son Güncelleme: 09.02.2023 16:10

Fitch: Türkiye ve Suriye'deki depremin mali faturası 4 milyar dolar

Fitch Ratings, internet sitesinde yayınladığı yazıda Türkiye ve Suriye depremine dair bazı tahminlerde bulundu. Depremden etkilenen bölgelerde birçok evin deprem sigortası olmadığı kaydedilen haberde maliyetin 4 milyar doları bulabileceği belirtildi
Fitch: Türkiye ve Suriye'deki depremin mali faturası 4 milyar dolar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremin mali faturasının 4 milyar doları bulabileceğini tahmin etti. Fitch'in depreme dair yayınlanan yazıda, "Sigortalanabilir zararları tahmin etmek zor ancak 2 milyar ABD dolarını aşmaları muhtemel görünüyor.  4 milyar ABD dolarına veya daha fazlasına ulaşabilirler. Bununla birlikte, etkilenen bölgelerdeki düşük sigorta kapsamı nedeniyle sigortalı kayıplar çok daha düşük, belki yaklaşık 1 milyar ABD doları olabilir" ifadeleri yer aldı. 

"Pek çok mülk sigortalı değil"

Yazıda ayrıca hem Türkiye'de hem Suriye'de depremden etkilenen bölgelerin çoğunda sigorta kapsamının düşük olmasının muhtemel olduğu belirtildi. Deprem sigortasının Türkiye'de çok sık uygulanmadığı belirtilen yazıda, "Türkiye Doğal Afet Sigortaları Havuzu (DASK), 1999 İzmit depreminden sonra kentsel alanlardaki konutlarda meydana gelen deprem hasarlarını karşılamak için oluşturulmuştur. Ancak insan kayıplarını, sorumluluk iddialarını veya iş kesintisi gibi dolaylı kayıpları kapsamaz. Ayrıca deprem sigortası Türkiye'de teknik olarak zorunludur, uygulamada çok sık uygulanmaz. Sonuç olarak, pek çok mesken mülkü sigortalı değildir" denildi. 

Fitch ayrıca Suriye'deki iç savaş ve ekonomik etkileri nedeniyle sigorta kapsamının orada da muhtemelen çok daha düşük olduğunu belirtti.