03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2023 14:13 | Son Güncelleme: 29.07.2023 16:18

Forbes yazdı: Bodrum lüks severlerin yeni ilgi odağı oldu

Amerikan iş dünyası dergisi Forbes, son yıllarda yabancı yatırımcıların özellikle gayrimenkul için ilgisini çeken Bodrum'un lüks severlerin yeni ilgi odağı olduğunu yazdı
Forbes yazdı: Bodrum lüks severlerin yeni ilgi odağı oldu

Milattan önce 484 yılında Bodrum'da doğan Tarihin Babası Herodot, "Son başlangıçta belli olmaz" der. Tarihçi mucizevi bir şekilde Ege Denizi'nin göz kamaştırıcı kıyı şeridini bir kez daha ziyaret edebilseydi muhtemelen bu sözü yeniden tekrarlardı. Ne de olsa Bodrum'un bir Pers başkentinden küçük kasabaya, oradan da dünyaca ünlü lüks bir destinasyon olan bugünkü haline uzanan yolculuğu, ünlü tarihçinin tahmin edebileceği bir şey değildi. 

Bununla birlikte, Bodrum'un son zamanlarda lüks yaşam ve sosyete için uygun bir yer olarak tanımlanması pek de gizemli değil. Bodrum'un Mavi Bayraklı plajları, parlak mavi denizleri ve yamaç manzaraları Saint-Tropez ve Amalfi Sahili ile kıyaslanmasına neden oldu. Bir zamanlar basit bir balıkçı limanı olan bu yer artık seçkin plaj kulüplerine ve megayat marinalarına ev sahipliği yapıyor.

Lüks emlak piyasası büyüdü

Bu nedenle, son birkaç yılda, aralarında Ritz-Carlton, Mandarin Oriental ve Edition gibi konaklama markalarının yanı sıra Dior, Prada ve Dolce & Gabbana gibi tasarımcıların da bulunduğu bir dizi lüks marka Türkiye'nin güney kıyısındaki bu şehri tercih etti. Antalya merkezli Best Invest ajansından Mihane Sadiku, üst sınıfa yönelik bu eğilimin ardından Bodrum'daki lüks emlak piyasasının olağanüstü bir büyüme kaydettiğini söyledi. Sadiku, "Emlak piyasası, özellikle Birleşik Krallık, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen hem yerel hem de uluslararası alıcılar tarafından yönlendirilen inanılmaz bir talep artışı gördü. Yıldan yıla büyüyen turizm ve güçlü bir kiralama piyasası ile lüks mülklere olan talebin artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bodrum'daki evler

Nispeten küçük bir pazar olmasına rağmen, Bodrum emlak piyasası, daha uygun fiyatlı dairelerden üst düzey villalara ve geliştirilecek arsalara kadar çeşitli bütçelere ve zevklere hitap ediyor. Birçok ev olağanüstü deniz manzarasına sahip.  Bunu sağlamak için Bodrum'un planlama yönetmeliklerinin bina yüksekliklerini iki kattan fazla olmayacak şekilde kısıtladığını belirten Sadıku, "Bu da arzı sınırlıyor ve talebin artmasına neden oluyor" dedi.

Son dönemde popülarite ve yatırımcıların artmasının sonucunda, lüks pazarın önemli bir kısmı yeni yapılan evlerden oluşuyor. Bu yeni inşaatlar genellikle  açık konsept kat planları ve şık dış cepheleriyle modern tasarımları takip ediyor. Tatil köyü yaşam tarzına sahip konut arzusuyla hareket eden birçok yeni lüks villa topluluğu, tesis içi restoranlar, kaplıcalar ve deniz-taksi hizmetleri dahil olmak üzere otel olanakları ve tesisleri sunuyor.

Fiyatlar nasıl?

Sadıku, Bodrum'da fiyatların konum, büyüklük ve mülk türüne göre farklılık gösterdiğini aktardı. Sadıku, "Yalıkavak, Gümüşlük ve Türkbükü gibi rağbet gören bölgelerde denize sıfır mülkler ve lüks villalar yüksek fiyatlara sahip" diye konuştu. Son on yılda, Bodrum'daki gayrimenkul işlemlerinin toplam değeri 2010'da 892 milyon dolardan 2020'de 2,1 milyar doların üzerine çıkmasıyla birlikte, fiyatlar da önemli ölçüde arttı.

Bodrum'un cazibesi

Bodrum, geleneksel mimarisi ve antik kalıntıları sayesinde seçkin bir cazibeye sahiptir. Bu kalıntılar arasında en dikkat çekeni, M.Ö. 350 yılında tamamlanan ve Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Halikarnas Mozolesi

Lüks bir destinasyon olarak statüsü artmaya devam ettikçe Bodrum'un yatçılık konusundaki ünü de artıyor. Yat Limanları Birliği'nin 2018 Altın Ödülü'nü kazanan Yalıkavak Marina, dünyanın dört bir yanından 140 metre uzunluğa kadar süperyatlara ev sahipliği yapıyor. Mağazalar ve kafelerle kaplı marina, teknelerden daha fazlasına sahip: Lüks alışveriş mağazaları arasında Louis Vuitton, Gucci ve Dior'un vitrinleri bulunuyor. Bodrum'un gece hayatı, sahil mekanları da dahil olmak üzere çok sayıda bar ve kulüp ile canlı ve popüler.