Bunu tartışmaya gerek yok, Taylor Swift türünün tek örneği. Amerikalı pop ikonu, müziğiyle dünyanın sahip olduğunu bilmediği bir boşluğu doldurdu. Her ne kadar şarkıları etkileyici olsa da Swift aynı zamanda ekonomik bir güç gösterisi sağlıyor. Geçen yıl küresel bir salgının hemen ardından başlayan Eras Tour, tarihin en yüksek hasılatlı turnesi olarak rekorları alt üst etti. Sahne aldığı her şehirde perakende, yiyecek ve içecek ya da otel odası satışlarında artış görüldü. Nomura'nın tahminlerine göre Swift'in etkisi o kadar büyük ki, Eras Tour sadece altı ay içinde ABD'de 5 milyar dolarlık tüketici harcaması yarattı. Şarkıcı şimdi yaz için ekonomik gücünü Avrupa'da kullanıyor ve uzmanlar bunun faydalarının turnesinin ABD ayağını aşabileceğini düşünüyor.
Swift için Avrupa'yı farklı kılan ne?
Swift, İngiltere, İsviçre ve Polonya da dahil olmak üzere 50'den fazla konser verecek. Zamanlama ve makroekonomik ortamlar her ülkede ABD'ye kıyasla farklılık gösterse de, Avrupa bir bütün olarak bazı genel avantajlara sahip. Mastercard Ekonomi Enstitüsü Avrupa Baş Ekonomisti Natalia Lechmanova Fortune'a verdiği demeçte, "Avrupa, ABD'den daha güçlü toplu taşıma ağlarına sahip ve bu nedenle daha geniş bir bölgeden mekana ulaşmak daha kolay. Bu nedenle, etkinin daha geniş bir alana yayılacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu da insanların konsere katılmadan önce mutlaka konser yerlerine yakın olmak zorunda olmadıkları anlamına geliyor, çünkü onları gitmeleri gereken yere götürecek verimli ulaşım sistemine güvenebilirler. Ayrıca Swift'in turne tarihlerinin, insanların zaten seyahat etmek istedikleri yaz aylarına denk gelmesi de yardımcı olacak. Eğer bu yeterli bir sebep değilse, Swift gelecek konserlerinde geçen ay yayınladığı albümünden yeni parçalar da seslendirecek. Bu durum pop yıldızının Amerikalı hayranları için iyiye işaret; zira bu hayranların çoğu, Olimpiyatlardan çok Swift'i izlemek için Paris'e akın etti. Diğerleri ise idollerini görebilmek için Avrupa'nın farklı bölgelerine seyahat ediyor.
İnsanlar artık deneyimlere harcama yapıyor
Lechmanova, ABD'deki Swift fanlarını Avrupa'ya yönlendiren diğer faktörler olarak güçlü ABD dolarını ve insanların maddi mallar yerine deneyimlere harcama yapma eğiliminin artmasını gösterdi. Dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler faiz oranlarıyla başa çıkmakta zorlandı. Çok çalışmak gerekti, ancak merkez bankalarının istediği kadar düşük olmasa da enflasyon nihayet çoğu büyük ekonomide düşmeye başladı.
Ancak, önemli konserler öncesinde otel odalarına ve yiyecek-içecek hizmetlerine yönelik ani talep enflasyonu kısa süreliğine körükleyebilir. Geçen yıl Temmuz ayında İsveç'te yaşanan Beyoncé sıçraması sırasında, şarkıcının Stockholm'deki Renaissance turnesi gösterileri sırasında çekirdek enflasyon beklenenden daha az yavaşlamıştı. Swift'in Eras Turnesi Avrupa'da endişe kaynağı olabilir mi? Lechmanova bunun pek olası olmadığını söyledi. Lechmanova, "O gün bir sıçramaya yol açabilir, ancak daha sonra düşer. Dolayısıyla Avrupa'daki enflasyon trendleri üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda, bu gerçekten övünülecek bir şey değil" dedi.
Nomura analistleri Mart ayında yayınladıkları bir notta, Swift'in konserlerinin bir an gibi geçip gideceğini, ancak küçük şehirlerde büyük şehirlere kıyasla daha önemli bir etki yaratacağını yazdı. Bunun nedeni, Londra ve Paris gibi dev şehirlerin, örneğin Liverpool'un yapamayacağı şekilde çok sayıda ek ziyaretçiyi absorbe edebilmesi. Sadece İngiltere'de Barclays, konser bileti sahiplerinin ortalama bir İngiliz'in bir gecede harcadığından 12 kat daha fazla harcama yapmasıyla ekonomiye 1 milyar sterlin (1,27 milyar dolar) katkı sağlayacağını tahmin ediyor. Swift hayranları konser temalı filmlere para harcayarak ve sanatçının farklı klip ve albümlerine referansta bulunacak şekilde giyinerek bu çılgınlığı besliyor. Nomura'nın Avrupa ekonomisti George Moran Fortune'a yaptığı açıklamada, Swift'in Haziran ayında üç konser vereceği İrlanda'da da daha yerel bir etki görülebileceğini söyledi.
"Etkiler daha çok sektör bazlı olacak"
Moran yine de ekonomik etkinin olduğundan fazla tahmin edilme riski olduğu konusunda uyarıyor. "ABD şehirleri ve büyük stadyumların yerleşimi, Taylor Swift'in 2024'te ziyaret edeceği uluslararası şehirlerden çok farklı olabilir" diyen Moran, İsveç'teki Beyoncé patlamasında görüldüğü gibi, herhangi bir etkinin makroekonomik düzeyde kayda değer bir etkiye sahip olmaktan ziyade daha çok sektör bazlı (konaklama gibi) olduğunu sözlerine ekledi.
Her halükarda Avrupa, Swift ve Ağustos ayına kadar gerçekleştireceği bir dizi performans için kırmızı halı serdi bile. Hayranlarının farklı mekânlarda Swift'in etrafını sarması ve onu canlı izlemek için nefeslerini tutarak beklemesi, Swift'in şimdiden yazın sahibi olduğunu gösteriyor.