06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2023 09:04 | Son Güncelleme: 31.08.2023 09:08

FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman Fried'ın savunma planı netleşiyor

Geçen yıl iflas eden kripto para borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried'ın savunma planı netleşiyor. Bloomberg, Bankman-Fried'ın kendi lehine tanıklık yapmaları için mahkemeye 7 bilirkişi çağırabileceğini yazdı
FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman Fried'ın savunma planı netleşiyor

''Para aşkı ya da dostları satın alamaz ama çok sayıda bilirkişi bulmanıza yardımcı olabilir.'' Bu söz geçen yıl iflas eden kripto para borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried için oldukça uygun. Bloomberg yayın kuruluşu, Sam Bankman-Fried’ın yaklaşan dolandırıcılık davasında kendi lehine ifade vermeleri için yedi bilirkişi tanık çağırabileceğini ve onlara saatte 1200 dolara kadar ödeme yapabileceğini yazdı.

Savunmaya dair fikir veren belge

Bu hafta Manhattan'daki federal mahkeme dosyasına giren bir mektuba göre; bilirkişiler kampanya finansman yasaları, FTX ve onun hedge fon iştiraki Alameda Research’e yönelik değerlendirmeleri ve kripto borsasının yazılım altyapısı ile hizmet şartları hakkında kanıt sunacak.

Belge, milyarlarca dolarlık bir dolandırıcılık düzenlemekle suçlanan eski genel müdürün savunmasını nasıl şekillendirdiğine dair bir fikir veriyor. Fakat savcıların tarafında Bankman-Fried aleyhine ifade vermeye hazır eski arkadaşları ve meslektaşları bulunuyor. Yargıç Lewis A. Kaplan, iki kez tanıklara ifade değiştirmeleri için baskı yapmış olabileceği gerekçesiyle ağustos ayında Bankman-Fried’ın kefaletini iptal etmişti.

Bankman-Fried'in sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. 31 yaşındaki sanık kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor. Ancak federal savcılar, "sözde suç bilgisi ya da niyeti olmadığı" konusunda şahitlik yapacaklarını savunarak bilirkişilerin dinlenmesini engellemeye çalışıyor. Hem sanıkların hem de savcılığın davalarının bir parçası olarak bilirkişi tanık kullanması alışılmadık bir durum değil.

Bilirkişiler ne anlatacak?

Eski Federal Seçim Komisyonu Başkanı Bradley Smith, Bankman-Fried'in hukuk ekibine ABD kampanya finansmanı yasaları ve saman bağışçılar (yasadışı şekilde başkasının parasıyla kendi adına siyasi kampanyaya bağış yapan kimse) hakkında bilgi vermek üzere saati 1200 dolar ücret talep edecek. Diğer tanıklar saat başına 400 ila 1100 dolar arasında ücret alabilecek.

Bilirkişi tanıklardan biri olan finansal hizmetler sektörü danışmanı Peter Vinella’nın, Bankman-Fried'in iddianamesindeki birçok iddianın, müşteri varlıklarının sınırsız kullanımı da dahil olmak üzere "finansal hizmetler sektöründe yaygın olarak kabul edilen uygulamalar" olduğunu söylemesi bekleniyor. Bir diğer olası tanık Profesör Andrew Di Wu’nun ise blockchain teknolojisini ve 2022'deki kripto piyasası çöküşlerini tartışacağı tahmin ediliyor.