15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2022 11:57 | Son Güncelleme: 06.10.2022 12:07

George Soros'un yeğeni Everton FC’yi satın almayı planlıyor

Avrupalı futbol kulüpleri son zamanlarda ABD'li yatırımcıların ilgi odağı. Şimdi bunlara bir yenisinin daha eklenmek üzere olduğu konuşuluyor. George Soros'un yeğeni tarafından yönetilin şirketin Everton FC'yi satın almak için görüşmeler yaptığı ortaya çıktı
George Soros'un yeğeni Everton FC’yi satın almayı planlıyor

Bloomberg’in iki kaynağa dayandırdığı haberine göre George Soros’un yeğeni tarafından yönetilen bir ABD şirketi, Everton FC’yi satın almayı düşünüyor. LAMF Global Ventures Corp. adlı şirketin İngiltere Premier Lig kulübü ile bir anlaşma hakkında ön görüşmeler yaptığını söyleyen kişiler, bilgiler gizli olduğu için kimliklerini  açıklanmamasını istedi. 

Buna göre görüşmeler henüz devam ediyor ve bunun bir satın alma ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belli değil. LAMF ayrıca başka bir Avrupa futbol kulübü için anlaşma yapmaya da karar verebilir. Konuyla ilgili Everton'ın sözcüsü yorum yapmayı reddederken, Los Angeles merkezli LAMF temsilcisine ulaşılamadı.

LAMF, her ikisi de Los Angeles merkezli yapımcılar olan Jeffrey Soros ve Simon Horsman tarafından yönetiliyor. Şirketin menkul kıymetler dosyalarına göre eski Everton direktörü Keith Harris, kıdemli danışman olarak görünüyor. Şirket, kasım 2021 ilk halka arzında 253 milyon dolar topladı.

566 milyon dolarlık stadyum

Everton, İngiltere'nin en eski kulüpleri arasında yer alıyor ve dünyanın en zengin futbol ligi olan EPL'den hiç düşmeyen birkaç takımdan biri. Geçen sezon bu statüyü kaybetmeye tehlikeli bir şekilde yaklaştı, sadece bir oyunla küme düşmeden kurtuldu. 

Kulübün sahibi iş adamı Farhad Moshiri. 2016'da takımın yüzde 50'ye yakın hissesini aldığından bu yana büyük yatırımlar yaptı ve şu anda Liverpool şehrinde limanda, 566 milyon dolarlık, son teknoloji bir stadyum üzerinde çalışıyor. 

ABD'li yatırımcıların ilgi odağı

Özellikle ABD'li yatırımcılar, kısmen sterlin karşısında değer kazanan bir dolar kurunun cezbettiği İngiliz futbol kulüpleri için anlaşmalar arıyorlar. Ayrıca Amerika'daki spor franchise'larına göre daha ucuz fiyatlandırmalar ve EPL'de rekabet etmenin güçlü kazanç potansiyeli onları çekiyor. Bu yılın başlarında, ABD'li milyarder Todd Boehly ve özel sermaye şirketi Clearlake Capital, tüm zamanların en büyük spor anlaşmalarından birinde EPL ağır siklet Chelsea FC'yi devraldı.