15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2023 22:27 | Son Güncelleme: 13.08.2023 22:46

Goldman Fed'in faiz indirimlerine başlayacağı tarihi verdi

Goldman Sachs ekonomistleri, Fed'in faiz oranlarını önümüzdeki Haziran ayının sonuna kadar düşürmeye başlayacağını ve bu noktadan itibaren kademeli olarak üç ayda bir indirime gideceğini öngörüyor
Goldman Fed'in faiz indirimlerine başlayacağı tarihi verdi

Aralarında Jan Hatzius ve David Mericle'nin de bulunduğu Goldman ekonomistleri Pazar günü yayınladıkları bir notta bu yıl başka bir faiz artırımı beklemediklerini, çeyrek başında ise 25 baz puanlık indirim öngördüklerini paylaştı. 

Bloomberg'in haberine göre Goldman ekibi şimdilik faiz indirimlerinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını öngörüyor. Faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin önümüzdeki ay faiz artırımına gitmemesi ve Kasım toplantısında "çekirdek enflasyon eğiliminin son bir artırımı gereksiz kılacak kadar yavaşladığı" sonucuna varması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ABD'de enflasyonun yüzde 3,2 ile beklenenden daha düşük bir oranda arttığını, enerji ve gıda maliyetlerini dışarıda bırakan çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise yıllık yüzde 4,7'lik bir hızda seyrettiğini gösterdi.

Fed politika yapıcıları Mart 2022'de gösterge faiz oranı için hedeflerini yüzde 5,25 ila 5,5 aralığına yükseltmeye başladı. Goldman'ın ekibi ise "Fon oranının eninde sonunda yüzde 3-3,25 seviyesinde istikrar kazanmasını bekliyoruz" diye yazdı.