18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 19:14 | Son Güncelleme: 04.07.2023 19:20

Gram altın rekor kırıyor, ons altın yerinde sayıyor: Yükselen tahvil faizleri düşüş trendinin habercisi mi?

Doların TL karşısında değerlenmesi nedeniyle gram altın yeni rekorlarını kırmaya ve 1600 TL'nin üzerinde kalmaya devam ederken ons altın ise sakin bir seyirde. Uzmanlar Fed'in faiz artırımlarını sürdürecek olmasının ve verilen 'şahin' mesajların ons altını daha da aşağı çekebileceğine dikkat çekiyor
Gram altın rekor kırıyor, ons altın yerinde sayıyor: Yükselen tahvil faizleri düşüş trendinin habercisi mi?

Spot altın ve gümüş fiyatları, ABD piyasalarının 4 Temmuz Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı olduğu Salı günkü işlem seansında mütevazı kazançlarını koruyor. Altın fiyatları düşüş trendinde kalmaya devam etse de, bazı analistler geçen hafta ons başına 1900 dolarda destek bulduktan sonra altın ve gümüşün yakın vadeli direnç seviyelerini test etmesini bekliyor. Spot altın son olarak günlük yüzde 0,38 artışla ons başına 1.929 dolardan işlem görürken; spot gümüş son olarak günlük yüzde 0,57 artışla ons başına 23 dolardan işlem gördü.

Yükselen tahvil faizleri altın ve gümüşü sınırlıyor

Analistler, Pazartesi günü 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4'e yaklaşmasıyla yükselen tahvil faizlerinin bu hafta altın ve gümüş fiyatlarını sınırlayabileceğini belirtiyor.

Swissquote Bank analisti İpek Özkardeskaya günlük araştırma notunda, "Altın tüccarları giderek artan ABD getirilerinin acısını hissediyor, ancak alıcılar hala ABD getirilerinin yukarı yönlü yörüngesinde bir zirveye yaklaştığımız umuduyla 1900 doların altında piyasaya girmeye istekli" dedi.

Özkardeskaya, zayıflayan ABD dolarının aynı zamanda piyasanın Fed'in agresif sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki artan beklentisini yansıttığını belirtti. 

Faizler yılın ikinci yarısı yüksek kalabilir

CME FedWatch Aracı, piyasaların bu ay içinde bir faiz artışını fiyatladığını gösteriyor; aynı zamanda faizlerin yılın ikinci yarısından sonra da yüksek seviyelerde kalacağı beklentileri ağır basıyor.

1900 doların altına düşerse altına ilgi büyür

Bazı analistler, uzun vadede daha yüksek faiz oranı tahminlerinin eninde sonunda altın üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi. RJO Futures'ın kıdemli emtia brokeri Daniel Pavilonis, Kitco News'e verdiği son röportajda altın fiyatlarının yeniden ilgi çekmesi için ons başına 1900 doların altına düşmesi gerekebileceğini söyledi.

1700 doları test edebilir

Pavilonis ayrıca mevcut düşüş trendinde, altın fiyatlarının ons başına 1700 dolar desteğini test etmesinin sürpriz olmayacağını ve bunun piyasanın dibini işaret edebileceğini kaydetti. Pavilonis "Fed'in işi henüz bitmedi ve faiz oranları yükselmeye devam ettikçe altın zorlanabilir" şeklinde konuştu.

Tahvil getirileri artmış olsa da, bazı analistler piyasanın önemli resesyon uyarıları vermeye devam ettiğini belirtiyor. Saxo Bank emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, ABD 2-10 yıllık getiri eğrisi farkının 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, "ABD ekonomisinin yanlış yöne gittiği görüşünü daha da güçlendirerek, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyonu daha da düşürmek için faiz artırma kabiliyetini ve isteğini potansiyel olarak sınırlıyor" dedi.

Altının 1900 dolar seviyesindeki desteği güçlü

Hansen ayrıca altının düşüş trendinde kalmaya devam ettiğini, ancak 1900 doların altındaki desteğin sağlam göründüğünü söyledi ve "1931-36 dolar bölgesindeki dirence meydan okumak için altında yukarı yönlü bir girişim görülebilir" ifadelerini kullandı. 

Crescat Capital'de portföy yöneticisi olan Tavi Costa da Twitter'da yaptığı bir yorumda getiri eğrisinin giderek tersine döndüğüne dikkat çekti.

"Kısa ve uzun vadeli getirilerin artmasına rağmen Hazine eğrisinin neredeyse tamamı tersine dönmüşken ekonomi üzerinde yapısal olarak yükseliş eğilimi sergilemek zor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazine eğrisindeki bugünkü sorun, tüm vadelerdeki getirilerin yükselmeye devam ettiği önceki stagflasyon dönemlerine benziyor"

Gümüş endüstriyel talepten besleniyor

Gümüşe bakıldığında, analistler değerli metalin yeşil enerjiye geçiş ve güneş enerjisi ihtiyacının pazara hakim olmasıyla birlikte güçlü endüstriyel talepten faydalanmaya devam ettiğini belirtiyor.

Analistler gümüş için artan bir teknik ivme görse de, bazıları değerli metalin yeni bir yükseliş ivmesi yakalayabilmesi için ons başına 23 doları aşması gerektiğini söylüyor.