23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2023 12:51 | Son Güncelleme: 10.06.2023 13:03

Hafize Gaye Erkan analizleri: Çok az manevra alanı var

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ardından da Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması Türkiye ekonomisi üzerine yeni analizleri beraberinde getirdi. Yeni dönemde Erkan'ın önünde çok az manevra alanı olacağına dikkat çekildi
Hafize Gaye Erkan analizleri: Çok az manevra alanı var

Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralması sonrası gözler yeni dönemdeki ekonomi politikalarına çevrildi. İngiliz finans gazetesi Financial Times, yeni Erkan’ın ekonomide işleri tersine çevirmeye çalışırken çok az manevra alanı olacağını yazdı.

"Erdoğan ile tezat görüşlere sahip"

Analizde Erkan’ın büyük finans kurumlarının bilançolarındaki riskleri analiz eden karmaşık modeller yaratmada uzman olduğu belirtildi. Haberde ayrıca 2019’dan bu yana beşinci merkez bankası başkanı olan Erkan’ın görüşlerinin Erdoğan’ın sahip olduğu ekonomik görüşlerle güçlü bir tezat oluşturduğu aktarıldı. Yazıda önceki Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun iki yıl içinde faiz oranlarını yüzde 19’dan yüzde 8,5’e indirdiği ve bankanın lirayı desteklemek için bu yıl yaklaşık 25 milyar dolarlık döviz rezervi yaktığı hatırlatılırken “Bu, işleri tersine çevirme zorluğunu üstlenen Erkan’a çok az manevra alanı bırakacaktır” ifadeleri kullanıldı.

"İnce bir çizgide yürüyecek"

Haberde görüşlerine yer verilen Dinamik Yatırım Menkul Değerler’in baş ekonomisti Enver Erkan, “Alınan mesaj ve şimdiye kadar oluşan beklentiler, güçlü bir politika geçişine işaret ediyor” dedi. Haberde ayrıca Merkez Bankası Başkanlığı görevinin Erkan’ın diplomatik becerilerini mutlaka sınayacağı belirtildi. Analizde, “Erkan’ın ekonomi politikasına pek sabır göstermeyen bir cumhurbaşkanını yatıştırarak Türkiye’yi daha sürdürülebilir bir politika yoluna sokma ve yabancı yatırımcıları çekmek arasındaki ince çizgide yürümesi gerekecek” ifadeleri yer aldı. Teneo danışmanlık şirketinden Wolfango Piccoli ise “Yıllarca süren kötü yönetimden sonra Erkan’ın yönetimi yeniden inşa etmesi gerektiğini” söyledi. Piccoli, “Diğer birçok kilit kurum gibi, Merkez Bankası da bağımsızlığını kaybetti ve Erdoğan’ın gücü merkezileştirme dürtüsüyle içini boşalttı” dedi.

4 yıl içinde 5. isim olduğuna dikkat çekildi


İngiliz haber ajansı Reuters ise Merkez Bankası’nda yıllardır uygulanan düşük faiz politikası ve artan hayat pahalılığı akabinde farklı bir yolun izlenmesinin beklendiğini yazdı. Haberde, Erkan’ın dört yıl içerisinde Merkez Bankası’nın başına getirilen beşinci isim olmasına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığını son yıllarda sınırlandırdığı ve bu nedenle Erkan’ın karşısındaki en büyük zorluğun uygulamayı planladığı politika değişikliklerini kabul ettirmek olacağı savunuldu.

"Geleneksel politikalara dönüleceğinin sinyali"

Bloomberg'de Beril Akman imzasıyla çıkan haberde ise Erkan’ın atanmasının daha geleneksel para politikalarına geri dönüleceğinin bir işareti olarak yorumlanabileceği belirtildi. Piyasaların Erkan’ın ismini olası bir normalleşmenin göstergesi olarak okuduğunun ifade edildiği haberde, Medley Global Advisors’dan Nick Stadtmiller’ın Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanının başarısının ne kadar bağımsız politikalar izleyebileceğiyle doğru orantılı olacağı yönündeki yorumuna da yer verildi.