06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 20:50 | Son Güncelleme: 31.01.2024 21:03

Havada kapısı kopan uçak 28 milyar dolara mâl oldu: Kandırıldıklarını düşünen hissedarları Boeing'e dava açtı

Boeing, Alaska Havayolları'na ait 737 MAX 9 tipi uçağın havada kabin panelinin patlamasından önce şirketin güvenlik yerine kâra öncelik verdiğini ve güvenli uçak üretme taahhüdü konusunda kendilerini yanılttığını söyleyen hissedarlar tarafından dava edildi
Havada kapısı kopan uçak 28 milyar dolara mâl oldu: Kandırıldıklarını düşünen hissedarları Boeing'e dava açtı

Salı günü açılan toplu davaya göre Boeing, Ekim 2018 ve Mart 2019'da 346 kişinin ölümüne neden olan diğer iki MAX uçağının düşmesinden sonra dört yıldan fazla bir süre boyunca yatırımcılara güvenliğe odaklı olduğu ve kâr için güvenliği feda etmeyeceği konusunda güvence verdi.

Hissedarlar Boeing'in açıklamalarının yanlış ve yanıltıcı olduğunu çünkü montaj hattındaki "düşük kalite kontrolünü" gizlediğini ve hisse senedi fiyatının şişirilmesine neden olduğunu söyledi.

Piyasa değerinden 28 milyar dolar silindi

Boeing'in hisse fiyatı, Federal Havacılık Komisyonu'nun güvenlik endişeleri nedeniyle Boeing'in MAX üretimiyle ilgili aldığı karardan bir gün sonra, 5 Ocak'tan 25 Ocak 2024'e kadar yüzde 18,9 düştü. Bu düşüş 28 milyar dolardan fazla piyasa değerini sildi süpürdü.

Virginia'daki federal mahkemede açılan dava 23 Ekim 2019 ile 24 Ocak 2024 tarihleri arasında varlığı bulunan hissedarları kapsıyor ve James Diossa tarafından yönetiliyor. Diğer sanıklar arasında Boeing İcra Kurulu Başkanı Dave Calhoun ve selefi Dennis Muilenburg ile Finans Direktörü Brian West ve selefi Gregory Smith de yer alıyor.

Diossa yaptığı açıklamada, "Bu dava, Boeing'in yolcuları korumak ve gelecekte güvenliklerini sağlamak için uygulamalarında değişiklik yapmasını sağlayabilir" dedi.

Binlerce uçuşun iptaline yol açtı

5 Ocak'ta meydana gelen olay, FAA'nın (Federal Havacılık İdaresi) 171 adet MAX 9 uçağını geçici olarak yere indirmesine ve Alaska Air Group ve United Airlines şirketlerinde binlerce uçuşun iptal edilmesine neden oldu.

Alaska uçuşunda kimse ölmedi, ancak bazı yolcular Boeing ve havayolu şirketine dava açtı. Çarşamba günü Boeing, uçakları üzerindeki belirsizlik nedeniyle tüm yıl için mali hedefler veremeyeceğini söyledi.