15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2023 13:26 | Son Güncelleme: 22.04.2023 14:07

Hisse değerleri hızla yükselen Çinli çip üreticileri ABD kısıtlamalarıyla yüz yüze

Çin ile ABD arasında süregelen e-ticaret savaşlarının bir ayağı da çip üretimine uzanıyor. Özellikle de ChatGPT gibi yapay zeka destekli teknolojilerin popüler hale gelmesiyle çip hisselerinde dikkat çeken bir yükseliş yaşanırken, ABD'nin çip kısıtlamaları Çin'i kara kara düşündürüyor
Hisse değerleri hızla yükselen Çinli çip üreticileri ABD kısıtlamalarıyla yüz yüze

Yarı iletkenler akıllı telefonlardan yapay zekâya ve askeri donanıma kadar her şeye güç verdiği için sektör, yükselen Çin-Amerikan geriliminin hedefinde yer alıyor. Başkan Joe Biden yakında kilit yüksek teknoloji sektörlerindeki yatırımları sınırlandıracak bir kararname imzalamayı hedeflerken, yatırımcılar Pekin'in politika hamlesinin bu tür rüzgarlara ağır basıp basamayacağını ve rallinin devam etmesine izin verip vermeyeceğini sorguluyor.

Çinliler mecburen çip yatırımı yapacak

BNP Paribas Asset Management'ta Asya ve Küresel EM hisse senetleri kıdemli portföy yöneticisi olan Roxy Wong, yaptırımların "Çinli çip üreticilerinin kendi ekosistemlerini geliştirmelerini gerektireceğini, bunun oldukça zorlayıcı olacağını ancak yapmak zorunda kalacakları bir şey olduğunu" söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu durum, Çinli çip üreticilerinin teknolojiyi geliştirmeye ve belki de bir adım öteye taşımaya çalışmak için daha fazla yatırım yapmasına yol açacaktır"

ABD Çin'e karşı çip üreticilerine baskı yapıyor

Bloomberg'in haberine göre Çinli müşterilere gelişmiş çip ihracatını giderek daha fazla sınırlayan ABD, Hollanda'nın ASML Holding NV gibi önemli ekipman üreticilerini de ablukaya dahil etmeye çalışıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Biden yönetimi önümüzdeki ay yapılacak G7 zirvesi sırasında uluslararası destek almaya ve Çin'e karşı önlemleri artırmaya çalışıyor.

Şimdiye kadarki gelişmeler Pekin'in kendine güvenme çabasını cesaretlendirdi ve yetkililer sektör oyuncularını çip üretim kapasitelerini artırmaya ve yerel ekipman sağlayıcılarına geçişi hızlandırmaya teşvik etti. Ülke ayrıca bazı firmalara sübvansiyonlara daha kolay erişim ve devlet destekli araştırmalar üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.

Çin'de çip için teşvikler artacak

Aralarında Jason Lui'nin de bulunduğu BNP Paribas SA stratejistleri bu hafta yayınladıkları bir notta, "Çin hükümeti, yarı iletkenleri ulusal güvenlik ve ekonomik gelişmeler açısından stratejik öneme sahip sektörlerden biri olarak gördüğü için sektöre özel daha fazla büyüme teşviki sunmayı tercih edecektir" dedi.

ChatGPT ve diğer yapay zeka sistemlerini çevreleyen heyecan da kazançları körükledi. Yerel bir çekirdek yapay zeka işlemci çipi üreticisi olan Cambricon Technologies'in hisseleri bu yıl %350'den fazla artış gösterdi.

Piyasalar heyecan arıyordu, ChatGPT geldi

Çin Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılması sonrası dünyaya açılmasına karşın birçok sektörde ralli oluşmuş değil. Bu durumdan kaynaklanan yeni bir heyecan, yeni bir ivme eksikliği, yatırımcıların kazançlarını artırmak için farklı temalara sarılmasına neden oldu. Çip hisselerinin aşırı büyük hareketlerinin bir başka nedeni de tam olarak bu.

Ancak yarı iletken hisseleri, yatırımcılar kazançları incelerken bir gerçeklik kontrolüne tabi tutulacak. SMIC'in Hong Kong'da işlem gören hisseleri 2023'te şu ana kadar neredeyse %40 değer kazanmış olsa da, konsensüs tahminleri gelirin ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %22 düşebileceğini gösteriyor.

Jefferies Financial Group analistleri bu ayın başlarında, sektöre özgü teşvik umutlarının piyasaları heyecanlandırdığını, ancak yeni bir politika eylemi olmadığını yazdı.

Yerel çip üreticilerinin çoğu zararda

Gerilimin tırmanmasıyla hisse senetlerinin ani bir artış gösterdiği bu ayın başındaki hava şimdi değişiyor gibi görünüyor. Pekin'in Micron Technology hakkında soruşturma başlattığını duyurması hisseleri desteklerken, yatırımcılar yerel firmaların gelişmiş çip üretme becerisinden yoksun olduğunu ve birçoğunun zarar ettiğini fark etmeye başladı.

Union Bancaire Privee'nin Genel Müdürü Vey-Sern Ling, "Çinli çip üreticilerinin, özellikle de küresel yarı iletken üretim ekipmanı satıcılarına erişimleri kısıtlıyken, teknoloji açığını kapatmaları çok zor olacak. Sorunu nakit para da çözmeyecek ve çok sınırlı bir etkisi olacaktır" dedi.

Yine de, Çin ekonomisinin Covid-19 kısıtlamalarından çıkışının ardından kademeli olarak toparlanması stoklama talebini artırıyor ve küresel çip döngüsünde beklenen bir geri dönüş sektör için iyiye işaret.