22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2024 11:13 | Son Güncelleme: 22.10.2024 11:32

HSBC’de küresel yeniden yapılanma operasyonu

İngiltere merkezli küresel banka, doğu ve batı operasyonlarını ayırıyor. HSBC Türkiye’den de sorumlu yönetici Stephen Moss yılsonu görevi bırakıyor
HSBC’de küresel yeniden yapılanma operasyonu

Dünyanın en büyük bankalarından HSBC’de yeni CEO’nun göreve gelmesiyle dev bir yeniden yapılanma operasyonuna start verildi. Yeni CEO George Elhedery’nin yaptığı açıklamaya göre bankanın doğu ve batı operasyonları birbirinden ayrılacak. Doğu oluşumunda Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Kuzey Afrika operasyonları, Batı’da ise Avrupa, İngiltere ile Kuzey ve Güney Amerika’daki faaliyetler yer alacak. Açıklamada net bir şekilde belirtilmese de, satır aralarından anlaşıldığı kadarıyla HSBC Türkiye Doğu yapılanmasının içinde yer alacak.

The Financial Times, HSBC’nin bu adımını Batı ile Çin arasında artan gerginliğe karşı bir önlem olarak yorumladı. 1865’te kurulan ve açık adı Hongkong and Shanghai Banking Corporation olan HSBC’nin merkezi Londra olmasına rağmen, karının büyük bölümü Asya’dan geliyor. HSBC, başta Hong Kong ve Çin olmak üzere Japonya’dan Vietnam’a kadar hemen hemen tüm Asya-Pasifik ülkelerinde en önemli piyasa oyuncularından biri.

300 milyon dolarlık tasarruf hedefi

CEO Elhedery’nin açıkladığı plan 1 Ocak 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek. Doğu ve Batı operasyonlarının ikiye ayrılmasının dışında, HSBC’nin “kurumsal bankacılık” ve “uluslararası varlık yönetimi&premier bankacılık” bölümleri de iki ayrı yapı haline dönüştürülecek. Böylece bankada 4 ayrı büyük birim oluşacak. Bu operasyonla ilk etapta 300 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanacağı ileri sürülüyor.

Açıklamada, HSBC’nin risk yönetimi sorumlusu Pam Kaur’un CFO’luk görevini de üstleneceği belirtildi. Plana göre 18 üyeli “executive” komite lağvedilerek 12 üyeli icra komitesi kurulacak. HSBC’nin Avrupa operasyonlarını yöneten Colin Bell ile Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye operasyonlarının başındaki Stephen Moss’un yıl sonu itibariyle görevlerinden ayrılacakları da açıklandı.