04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 09:16 | Son Güncelleme: 23.08.2023 09:43

İflaslar sonrası tedbirler geliyor: ABD bankaları için düzenleme yolda

ABD’nin federal mevduat sigorta kurumu FDIC, First Republic Bank, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in iflaslarının ardından yaşanan krizi çözümlemek için yeni düzenlemeler içeren bir teklif sunmaya hazırlanıyor
İflaslar sonrası tedbirler geliyor: ABD bankaları için düzenleme yolda

FDIC tarafından First Republic Bank, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'in bu yıl gerçekleşen iflaslarının ardından yaşanan kriz nedeniyle hazırlanan teklif yolda. Kurum tarafından 29 Ağustos tarihinde duyurmaya hazırlanılan teklifte, varlıkları 100 milyar dolar kadar düşük olan bankaların, batmaları halinde sermaye kayıplarını telafi etmeye yetecek büyüklükte uzun vadeli tahvil ihraç etme hakları gibi yeni düzenlemeler bulunuyor.

Banka iflaslarının maliyetini kimin üstleneceği konusu, bu yılın başlarında ABD’nin, FDIC’nin Silicon Valley Bank ve Signature Bank’taki teminatsız olanlar da dahil olmak üzere tüm mevduatları karşılamasına izin vermek için sistemik risk istisnası denilen uygulamaya başvurmasının ardından tartışmalı hale geldi.

Ne olmuştu?

Bu karar, genellikle bir hesapta 250 bin dolara kadar karşılamak için kullanılan Mevduat Sigorta Fonu’na milyarlarca dolara mal olmuştu. FDIC Başkanı Martin Gruenberg, 14 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, uzun vadeli tahvil tamponunun sistem riski istisnası ihtiyacını ortadan kaldırarak fonun korunmasına yardımcı olacağını söylemişti.

Kaynak: AA