25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2022 14:57 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:19

İlker Aycı Hindistan Havayolları CEO'su oldu

Türk Hava Yolları'ndaki (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı görevlerinden istifa eden İlker Aycı, Hindistan Havayolları CEO'su oldu.
İlker Aycı Hindistan Havayolları CEO'su oldu

Hindistan'ın sanayi devi Tata Grubu'nun sahibi Tata Sons, İlker Aycı'yı Hindistan Havayolları'nın CEO'su ve Genel Müdürü olarak atadığını duyurdu. Air India kurulu bugün "Yönetim kurulu, İlker Aycı'nın Air India CEO'su ve Genel Müdürü olarak atanmasını gerekli müzakerelerin ardından onayladı. Bu atama, gerekli düzenleyici onaylara tabidir" açıklaması yaptı. Tata Sons Başkanı Natarajan Chandrasekaran da Aycı'nın adaylığıyla ilgili Hindistan Havayolları yönetim kurulu toplantısı sonrası konuştu.  58 yaşındaki yönetici "İlker, orada görev yaptığı süre boyunca Türk Hava Yolları'nın bugünkü başarısına öncülük etmiş bir havacılık sektörü lideridir. İlker'i Air India'yı yeni çağa taşıyacağı Tata Grubu'na almaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. Tata Sons hakkında Tata Sons, 27 Ocak’ta Air India ve yan kuruluşu Air India Express’in yanı sıra ortak girişimleri AISATS’ın da yüzde 50’sini devraldı. Rekabetçi bir ihale sonrası devlet, zarar eden Air India’yı Talace’a 12 milyon 566 bin dolara sattı. Anlaşmada Talace Rs. 1 milyon 884 bin dolar nakit ödeme yaparken, uçuş şirketinin Rs. 10 milyon 680 bin doları  geçen borcunu da devraldı. Air India’nın kalan borçları AIAHL’ye transfer edildi.

İlker Avcı kimdir?

1971 yılında İstanbul’da doğan M. İlker Aycı, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1994 yılında mezun oldu, sonrasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden yüksek lisans derecesini aldı. Kariyerine 1994 yılında başlayan Aycı, Kurtsan İlaçları A.Ş. ve Universal Dış Ticaret A.Ş.'de farklı görevlerde bulundu. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını üstlendi. Başak Sigorta’nın genel müdürlüğünü de yapan Aycı daha sonra Güneş Sigorta'nın yönetimine girdi. 2011 yılında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı oldu. 2013-2015 yılları arasında, 130 ülkeden 170'ten fazla yatırım ajansının üye olduğu Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) önce Başkan Yardımcılığı, ardından da Başkanlık görevlerini yürüttü. Halen TİM Hizmet İhracatçıları Birliği, Türkiye Futbol Federasyonu, Türk Hava Yolları Spor Kulübü gibi organizasyonların yönetim ve denetim mekanizmalarında yer alan Aycı, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki yürütme kurulu üyelikleri görevlerini sürdürüyor. M. İlker Aycı, 2015 yılından bu yana Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanlığı yapmaktadır.