26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2022 04:30 | Son Güncelleme: 15.09.2022 13:31

İngiliz hastaya Hollywood gülüşü

Kozmetik diş tedavisi için İngiltere'den Türkiye’ye gelenlerin sayısı giderek artıyor. En çok tercih edilen ise estetik olarak güzel bir görüntü veren Hollywood gülüşü. İngiltere’de yaklaşık 30 bin pound’a mal olan işlem Türkiye’de ise üçte biri fiyatına üstelik bu fiyata tatil de dahil
İngiliz hastaya Hollywood gülüşü

Her şey kozmetik diş tedavisi için Türkiye’ye gelen İngilizlerin başlattığı ‘Turkeyteeth’ hashtag’inin trend olması ile başladı. İngiltere’de 2018 yılında bir TV kanalında yayınlanan Love Island (Aşk Adası) adlı programa katılan yarışmacı, dişlerine Türkiye’de kaplama yaptırdığını açıkladıktan sonra ‘Turkeyteeth’ Google’da en çok aranan kelimeler arasında yer aldı. Bu trend 4 yıl boyunca artarak devam etti. Yalnızca TikTok’ta #Turkeyteeth hashtag'i 50 milyondan fazla görüntülenmeye ulaştı. Google’da ise yaklaşık 231 bin sonuç bulunuyor. 

Türkiye’deki klinikler sosyal medyada verdikleri reklamlarla yabancılara ulaşıyor.

Böylece Brezilya poposu, Fransız askısından sonra bir anda ‘Türk dişleri’ de trend oldu. Bu sayede her yıl binlerce yabancı dişlerinin daha güzel görünmesi için Türkiye’nin yolunu tutuyor. Bu talebin sonucu, Türk hekimler ve diş klinikleri sosyal medya ve televizyon reklamları ile dünyanın farklı ülkelerinden insanlara ulaşmaya çalışıyor, bunda da başarılı oluyorlar.

Türkiye cazibe merkezi

Peki Türkiye neden bu kadar rağbet görüyor? Bunun birkaç nedeni var. Birincisi ekonomik. Türkiye’de dişlerin alt üst kaplama maliyeti konaklamayla birlikte paket olarak ortalama 12 bin euro iken Amerika’da yaklaşık 60 bin dolar, İngiltere’de ise 30 bin pound civarında. Diğer etken de İngiltere’nin sağlık sistemindeki sıkıntılar. Hem işlemler uzun sürüyor hem de doktorlardan randevu almak için hastalar haftalarca beklemek zorunda kalıyor.

Hollywood gülüşü revaçta

Hastaların en çok tercih ettikleri işlem ‘Hollywood gülüşü’. Dolgu, diş eti rahatsızlıkları gibi göreceli olarak daha basit işlem gerektiren hastalıklar için yabancılar gelmiyor. Ancak estetik olarak güzel bir görüntü sağlayan ‘Hollywood gülüşü’ yabancı hastaların favorisi. Bu işlem büyük ölçüde lamine ile yapılıyor. Eğer diş hasar gördüyse veya dişte büyük dolgular varsa alt ve üst kaplama yapılıyor. Bu yöntemde ise iki malzeme kullanılıyor. Zirkonyum ya da Emex. Emex zirkonyuma göre daha pahalı bir malzeme. 40 yaş üstü vakalarda ise daha çok ‘all on six’ adı verilen yöntem tercih ediliyor. Bu yöntemde neredeyse hiç sağlıklı diş kökü kalmayan hastaların çenesine köprü görevi görecek 12 tane titanyum vida yerleştiriliyor ve üzerlerine kaplama yapılıyor.

İlk muayene Zoom’dan

Her tedavi için konaklama süresi farklı. Örneğin all on six için hastanın 3 ay içinde iki kez Türkiye’ye gelmesi gerekiyor. İlk aşama için 5, ikinci aşama için 8 gün olmak üzere ortalama 13 gün süren bir tedavi uygulanıyor. Lamine ise ilk gün ölçümün yapılması ve kesim sonraki seansta da laboratuvardan gelen dişlerin yapıştırılmasıyla ortalama 3 günde tamamlanıyor.

Peki sistem nasıl işliyor? Hasta sağlık acentasıyla ya da klinikle iletişime geçtikten sonra bilgilendirme süreci başlıyor ve çağrı merkezi hastanın tüm sorularını yanıtlıyor. Ardından hasta ile Zoom üzerinden ön toplantı yapılıyor. Doktor gerekli görürse hastadan ülkesinde çektirdiği panoramik röntgeni ya da tedavi için gerekli olan diğer tetkikleri istiyor. Diş hekimi gelen röntgeni gözden geçirerek maliyet ve tedavi süreci hakkında hastayı bilgilendiriyor. Hasta tedaviye karar verdikten ve seyahat planlaması yaptıktan sonra Türkiye’ye geliyor. Havalimanında bir ekip tarafından karşılanıyor ve otele yerleştiriliyor. Ardından tedavi süreci başlıyor. Otel-klinik-havalimanı arasındaki transferler de ücrete dahil.

Şikayet edenler nadir

Nadir de olsa bu hizmetlerle ilgili şikayet olabiliyor. Mesela 10-12 bin euro gibi bir ücretle yapılan bu işlemlerin 3-5 bin euro gibi fiyatlarla yapıldığı da iddia ediliyor. Sosyal medyada paylaşılan bazı görsellerde hastalar dişlerinin büyük bir bölümünün törpülendiğini, ağrı, hassasiyet, apse hatta yüz felci gibi şikayetler yaşadıklarını paylaşıyorlar.

İngiltere’deki bazı klinikler ise ülke vatandaşlarını Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarıyor. Ancak yine de tek tük olan bu şikayetler binlerce hastayı, dişleri için Türkiye’ye gelme fikrinden caydıramıyor.

Her şey dahil ‘sağlık oteli’

Konaklanılan otellerde sağlık personeli de yer alıyor.

Hastalar genelde 5 yıldızlı otellerde ağırlanıyor. Bu otellerden bazıları belli yatak sayılarını sağlık turizmi için ayırmış. 10 yıl önce Atatürk Havalimanı’na yakınlığı sebebiyle Yenibosna’da hizmet vermeye başlayan 305 odalı İstanbul Gönen Oteli de bunlardan biri ve 80 odası sağlık turizmi için kullanılıyor. GNN Healths sorumlusu Zeynep Gönen, otelin bir kısmını sağlık turizmine ayırmanın tamamen ihtiyaçtan doğduğunu belirterek, otel bünyesinde hemşire, acil tıp teknisyeni gibi sağlık personelleri bulundurduklarını belirtti.

ABD ve Kanada’dan gelen de var

Bergedent Estetik Diş Hekimliği ve İmplantoloji Kliniği Kurucusu Dr. Tunç Berge, “Hastalarımızla internet üzerinden görüşerek röntgen talep ediyoruz. Ancak ülkelerinde o kadar pahalı ki uçak biletlerini alıp, saatlerce yola katlanarak röntgen bile çektirmeden geliyorlar” diyor.

Daha çok Amerika, Kanada ve İngiltere ile çalıştıklarını söyleyen Berge, “Teknolojik açıdan yeterli ekipmanlar, ülkeler ne kadar gelişmiş dahi olsa Türkiye’deki kadar bulunmuyor” diyor.

Yüzde 55’i internetten

Sağlık Turizmi acentası sahibi Onur Hıraca ise, “Brexit’le beraber dağılan doktor grubu ve personel eksikliği nedeniyle İngiltere’de hastalar yığıldı, fiyatlar arttı. Bu da Türkiye’ye ilgiyi artırdı. Hastaların yüzde 55’i web’de arayarak Türkiye’deki kliniklere ulaşıyor. Yüzde 45’i ise acente aracığıyla geliyor. Tavsiye ile gelenlerin oranı ise yüzde 5 civarında” diyor. 

Nick Keneya (ABD)

‘Arkadaşım tavsiye etti’

Dişlerimi yaptırmak istiyordum. Web’de yaptığım aramalarda Türkiye’den klinikler gözüme çarpıyordu. San Diego’da yaşayan yakın bir arkadaşımızdan Türkiye’de tedavi olduğunu öğrendim ve onun tavsiyesi ile iletişime geçtim. Amerika’da bu düzeyde bir kliniği bu fiyata bulmak zor. Yaptıracağımız işler kolay değildi. Tüm dişlerimi çektirip implant yaptırmak, sonunda da dişsiz kalmamak istiyordum. Tereddütlerim çoktu. Ama öncelikle doktorumla mesajlaşmaya başladım, ardından görüntülü görüşme sağladık. Ardından İstanbul’a ilk kez bu sayede uçtum. Tüm dişlerimi çektirip alt üst implantları aynı seansta yaptırdım ve 2 gün içinde sabit geçici protezlerimi yerleştirdiler. Amerika’da sanıyorum 60 bin dolar ödemem gereken işi dörtte biri fiyatına yaptırdım.

Noreen Thompson (İngiltere)

‘Instagram’dan ulaştım’

Caption

Kliniği Instagram’da buldum, fotoğrafları inceledim, sonuçlar başarılı görünüyordu. Instagram’dan mesaj atarak iletişime geçtim. Daha sonra doktorla bir görüşmem oldu, tatmin edici buldum ve dişlerimi yaptırmaya karar verdim. İngiltere’de bu işlem oldukça maliyetli neredeyse 40 bin pound gibi bir tutar ödemem gerekiyordu. Ben 12 bin euro’ya yaptırdım.