Sirena Marine, tekne üretimine Azimut Yacht’ın teknelerini üreterek başladı ve Azimut-Benetti Grubu ile olan iş birliği 2008’de bir ortaklığa dönüştü. Uzun yıllar süren bu iş ortaklığı döneminde 300’e yakın Azimut-Benetti markalı teknenin üretimini Türkiye’de gerçekleştirdi ve bu tekneler dünyanın farklı ülkelerine satıldı. Bu başarılı süreç sonunda Sirena Marine kendi markasıyla üretim yapma yönünde stratejik bir karar aldı. Aynı döneme rastlayan 2015 yılında Azimut-Benetti Grubu ile iş ortaklığını karşılıklı olarak sonlandırdı. Ortaklık bitse de Sirena Marine’in Azimut’a tekne üretimi bir süre daha devam etti.
Sirena Marine, 2016’da tanıttığı “Sirena Yachts” markasıyla da son derece rekabetçi olan lüks motoryat sektörüne Türkiye’nin ilk seri yat üreticisi olarak giriş yaptı. Bugün Sirena Marine çatısı altında “Azuree, Euphoria ve Sirena Yachts” olmak üzere üç marka için üretim yapılıyor. Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, şirketin yeni hedeflerini paylaşmak üzere Bodrum’da bir basın sohbet buluşması ve davet düzenledi.
Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç’ın ev sahipliğinde gerçekleşen davete; iş, sanat ve cemiyet dünyası büyük ilgi gösterdi. Rahmi Koç, Semahat Arsel, Ali Koç, Acun Ilıcalı, Arzu Savgı, Aslı Şen, Asmin Yüksel, Aslıgül Atasagun, Berna Çebi & Mehtap Ferah, Deniz Caner, Dilek Hanif, Didem & Murat Bağrıaçık, Ender Mermerci, Esra Tarhan Civelek, Barış&Alize Tansever, Işıl Reçber, Tilda Nayman, Nur Bilen Yavuzer, Ayşegül & Hüseyin Köksal, Carlo & Jülide Bernardini, Melis Ağazat, Meriç Küçük & Ender Sevim, Özlem_Murat Güsar, Suzan & Turgut Toplusoy ve Volkan&Zeynep Demirel gibi isimlerin katıldığı gecede duyurulan yeni süperyat projesi Sirena 118, davetlilerden yoğun ilgi gördü. Bu sene Cannes Yat Festivali’nde tanıtılacak olan Sirena 48 Hibrit modeli hakkında da bilgi verilen gecenin diğer yıldızı ise Sirena Marine’in 2026'da teslim edeceği ilk süperyatı Sirena 42M oldu.
'Türk işçiliği ile dünyanın en iyi tasarımlarını bir araya getiriyoruz'
Türkiye’nin tekne üretiminde küresel bir merkeze dönüşebilmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Sirena Marine Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç; “Sirena Marine olarak 2006 yılından bu yana, yat üretiminde kalite ve yenilikçilik konusundaki kararlılığımızla sektörde öncü bir rol üstleniyoruz. Her şeyi kendi bünyemizde çözümlediğimiz entegre bir ekosistem içinde Türk işçiliği ile dünyanın en iyi tasarımlarını bir araya getiriyoruz. Bugüne kadar 500’den fazla tekne üreterek dünya pazarlarına sunduk. Bugün Türkiye’nin en büyük yat ihracatçısı olarak büyümemizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de yeni pazarlar ve yeni ürünlerle büyümeye devam edeceğiz” dedi.
Entegre üretim, yüzde 100 yerli işçilik
Sirena Marine, üretimini Bursa Orhangazi’de +150 dönümlük bir alana yayılmış entegre tesisinde, toplam 1200 çalışan ile yürütüyor. Şirketin ayrıca Tuzla’da da bir üretim hangarı ve Yalova’da da yeni bir üretim tesisi yatırımı var. 2017 yılında T.C. Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile Ar-Ge Merkezi unvanını alan Orhangazi tesisi ve diğer üretim tesisleriyle yenilikçilik kapasitesini her geçen gün daha da artırıyor.
Şirket her şeyi kendi bünyesinde çözümlediği entegre bir ekosistem içinde üretim yapıyor. Yabancı rakipleri montaj yaparken Sirena Marine mobilyasından döşemesine her şeyi kendi tesislerinde entegre olarak yapıyor. Türk işçiliği ile dünyanın en iyi tasarımlarını bir araya getiriyor. Mevcut tesislerinde +50 tekneye kadar üretim yapabilme kapasitesine sahip olan ve bugüne kadar 500’den fazla tekne üreten Sirena Marine, Türkiye’nin küresel tekne üreticisi olarak dünyanın dört bir yanına tekne ihraç ediyor. Yüzde 100 yerli işçilikle ürettiği tekneleri kalitesi, yaratıcılığı ve el işçiliği ile birçok ülkede tekne severlerin ilk tercihlerinden biri. Bu sayede Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın önde gelen pazarlarında Türk işçiliği marka olmuş durumda.
Türkiye’nin en büyük yat ihracatçısı Sirena Marine
Sirena Marine üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini ihraç ediyor. Şirket cirosunu 10 yıldan az bir sürede euro bazında 5 kat, kârlılığı ise 20 kat artırarak küresel bir oyuncuya dönüşmüş durumda. Devreye giren yeni projeleri ve devreye giren kapasite kullanımları ile ihracatını ve cirosunu her yıl artırmaya devam ediyor. Sirena Marine 2022 yılında 82 Milyon euro olan cirosunu 2023 yıl sonu yüzde 52 artırarak 125 milyon euro’ya çıkarmış bulunuyor.
İhracattaki büyümesini sürdüren Sirena Marine, 2023’te ihracatını önceki yıla göre dolar bazında yaklaşık yüzde 69 artırarak 98,9 Milyon dolara yükseltti. Şirket, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçı Araştırması sonuçlarına göre, 2023’te önceki yıla göre 240 basamak birden atlayarak tüm sektörleri kapsayan listede 288. sıraya yerleşti. Sirena Marine, “Gemi, Yat ve Hizmetleri” kategorisinde 6. olurken, yat üreticileri arasında da 1. sırada yer alarak büyümesini sürdürdü. Sirena Marine, Bursa genelinde de geçen yıla göre 8 basamak birden atlayarak en çok ihracat gerçekleştiren 11. şirket olmayı başardı. Sirena Marine, ayrıca İSO İkinci 500 listesinde de 2023’te gerçekleştirdiği 2.7 Milyar TL’lik üretimden satışlarla, önceki yıla göre 274 basamak birden atlayarak 326. sıradan 52. Sıraya yükseldi.
Amerika’da kendi segmentinde ilk üç arasında
2023’te yoğun taleplerle birlikte Sirena Marine, kapasitesini yüzde 20 artırmasına rağmen 2024 için aldığı siparişleri çok önceden tamamlayarak üretim planlarını doldurmuş, hatta bazı modellerde 2025’i bile kapatmış durumda.
Amerika pazarında çok güçlü olan Sirena Marine, bugüne kadar Sirena Yachts markasıyla ürettiği 100’ün üzerindeki teknenin yarısını ABD pazarına gönderirken, Amerika’da kendi segmentinde ilk üç arasında yer alıyor. Şirket, İspanya, İtalya ve Fransa gibi güçlü olduğu diğer pazarlardan sonra Avrupa’da bu yıl İngiltere pazarına da girmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Asya’da da Çin, Tayland ve Hong Kong gibi ülkeler de Sirena Marine’in radarında…
Şirket, üretim adetlerini mevcut ürünleri bazında 2024 yılında yüzde 15 artırarak toplam 53, 2025 yılında ise yüzde13 artırarak 60 adete çıkarmayı hedefliyor. Cirosunu da üretim artışına paralel olarak 2024 yıl sonunda 145 Milyon euro, 2025 yılında ise 165 milyon euro’ya çıkarmayı hedefliyor.
Yeni yatırımlarla yüksek üretim kapasitesi
Sirena Marine markasının bilinirliği ve devreye giren projeleri ile büyüyen ürün gamı sayesinde Bursa Orhangazi fabrikasının mevcut kapasite kullanımını doldursa da yeni kapasite artışları ile gelen taleplere karşılık vermeye devam ediyor. Son 2 yıldır kademeli yatırımlar yaparak gelen taleplere cevaplar veren Şirket, bayilerinden gelen taleplerin zamanında siparişe dönüştürülerek karşılanması ve yeni devreye girecek olan ürünleri seri üretime hazırlamak için geçen sene yeni bir montaj hattı yatırımı yaptı. Toplam tutarı 10 Milyon euro civarında olan bu yatırımla elde edilen kapasite artışı sayesinde Sirena Marine artan müşteri taleplerini çok daha güçlü bir şekilde karşılayacak.
Yeni üretim hattı mevcut ürünlerin üzerine yeni modellerin de ürün ailesine katılmasını sağlayarak seri üretim kapasitesini daha da artıracak, farklı müşteri segmentlerinin talepleri karşılanabilecek. Orhangazi’deki yatırımlar, yeni projeler ve ihtiyaçlara göre şekillenecek, kademeli yatırımlar devam edecek.
Bununla birlikte Sirena Marine, 35, 42 ve 50 metre Süper Yat projelerinin, üretim ve lojistik gereklilikleri için deniz kenarında yer alma zorunluluğundan dolayı Yalova’da yeni tersanede öncelikle 42 metre ile superyat üretimine başladı. Yeni tersanedeki üretim hatları 3 adet projeyi aynı anda karşılayacak kapasitede. Eğer alınan siparişlerin teslimatlarına göre kapasite ve üretim hattı ihtiyacı doğarsa burada ilave yatırımlar da yapılacak.
Şirket bununla birlikte ileri teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına da aralıksız olarak devam ediyor. Bu kapsamda bir süre önce Oracle Fusion Cloud Applications ERP Projesi başlatıldı. 280’den fazla süreci iyileştirecek proje 1 Ocak 2025’te tamamlanacak. Tüm mobil cihazlarla uyumlu olarak çalışabilen Fusion, doğuştan sahip olduğu yapay zekâ teknolojisiyle kendi kendine öğrenerek üretimde ve müşteri deneyiminde sürekli mükemmellik sağlamaya katkı sağlayacak. Malzeme, zaman ve kapasite kısıtlamalarını tespit eden sistem, talepleri önceliklendiriyor, kesintileri en aza indirmek için tedarik sistemini yönlendiriyor ve kaynakları en iyi şekilde kullanmak için üretim planlamalarına yardımcı oluyor. Yapay zeka ile depoya yerleştirme sayesinde ileri seviye depo yönetiminde gereksiz stok tutmanın önüne geçiyor, depo kullanımını en verimli hale getiriyor.
Sirena Marine, 2 Ağustos tarihinde Bodrum’da gerçekleştireceği etkinlikte sürpriz 118 m süper yat modelinin duyurusunu da yaptı. Şirket aynı zamanda 2026'da teslim edeceği ilk süperyatı Sirena 42M'nin Yalova'daki üretiminde de büyük bir aşama kaydetti. İlk görüntüleri yayınlanan süperyatın aynı zamanda alüminyum üst yapısı gövdeyle birleştirilerek donatım süreci de başlamış oldu.
Sirena 48 Hibrit ile sürdürülebilir yaşam için yepyeni bir başlangıç
Sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda ürettiği teknelerde emisyonları düşürmek için birçok araştırma ve geliştirme projesi üzerinde çalışan Sirena Marine, yeni Sirena 48 Hibrit modeli ile bu konuda yeni bir başlangıca imza attı. Şirket, Sirena 48 Hibrit modelini ilk kez Cannes Yat Festivali’nde sergileyecek.
Çift 213kW elektrikli motorla sevk edilen Sirena 48 hibrit, standart batarya kapasitesiyle 15 mil, opsiyon batarya kullanıldığında ise 30 mil kadar yol kat edebiliyor. Böylelikle, tekne, bir dizel sistemin gürültüsü ve emisyonları olmaksızın bağlı bulunduğu marina ya da demir attığı bölgeden sessizce ayrılabiliyor.
Daha uzun menzil ve daha fazla sürat için, iki adet yüksek verimli jeneratör, tekneyi sevk ve aküleri şarj etmek için gereken elektriği üretmek üzere devreye giriyor. Bu sistem çok daha etkili ve verimli çalışırken, gürültüyü ve titreşimi en aza indiriyor. Tekne gideceği yere ulaştığında aküler tekrar dolmuş olduğundan tamamen sessiz bir şekilde bekleyebiliyor. Aynı zamanda klima, ses ve görüntü sistemleri, çeşitli elektrikli mutfak araç ve gereçleri jeneratörleri çalıştırmaya gerek kalmadan 8 saatten fazla kullanılabiliyor.
Sirena 118 süperyatın dünya prömiyeri bu yıl Monaco Yacht Show’da
Sirena Yachts'ın 2026'da suya indireceği süperyatı Sirena 118, şıklık ve konfor arasında yeni bir denge vaat eden model olarak karşımıza çıkıyor. Gövde tasarımı Germán Frers, iç tasarımı Cor D. Rover ve dış tasarımı Sirena Marine tarafından hazırlanan model, Sirena Yachts'ı bugünkü ününe kavuşturan tüm özelliklerinin üzerine koyarak korumaya devam ediyor. Sirena Yachts, Sirena 118’i bu yıl Monaco Yacht Show’da tüm dünyaya duyurmayı planlıyor.