03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2023 17:07 | Son Güncelleme: 04.12.2023 17:17

İsrail borsasında büyük vurgun iddiası: Borsadaki satışların arkasında Hamas mı var?

İsrail borsasında 7 Ekim’deki Hamas saldırısı öncesinde bazı hisselerde önemli miktarda açığa satış emri verildiği ortaya çıktı. Ekonomistlere göre bu satışı yapanlar saldırıdan önceden haberdardı. Bu nedenle satışların arkasında Hamas’ın olduğu iddia ediliyor
İsrail borsasında büyük vurgun iddiası: Borsadaki satışların arkasında Hamas mı var?

New York Üniversitesi'nden Robert Jackson Jr. ve Columbia Üniversitesi'nden Joshua Mitts’in çalışmasına göre, birçok İsrail ETF'sinin ve hisse senedinin 7 Ekim'deki sürpriz saldırıdan sadece birkaç gün önce alışılmadık şekilde satıldığı anlaşıldı.

Çalışma, saldırıdan günler önce NYSE ve Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'nda alışılmadık bir kapsamda açığa satış işlemlerinin gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı.

Açığa satıştan 3.2 milyon şekellik gelir

Araştırmacılara göre sadece İsrail Bankası Leumi aracılığıyla yapılan açığa satışlarda 3.2 milyon şekellik gelir elde edildi. Bu rakam yaklaşık 25 milyon TL’ye tekabül ediyor.

Araştırmaya göre böyle bir satış, İsrail varlıklarının bazı sahiplerinin 7 Ekim saldırılarından haberdar olduğunun önemli bir göstergesi ve bu kişilerin üst düzey Hamas görevlileri olabileceği belirtiliyor.