01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2023 11:50 | Son Güncelleme: 15.06.2023 12:30

İsveç'te enflasyon beklentilerin üstünde: Sorumlusu Beyoncé mi?

On binlerce hayranının Beyoncé konserleri için başkente akın etmesinin ardından İsveç'te bir ekonomist, şarkıcının dünya turnesinin başlamasının "Enflasyonu renklendirmiş gibi göründüğünü" söyledi
İsveç'te enflasyon beklentilerin üstünde: Sorumlusu Beyoncé mi?

Beyoncé'nin dünya turu kapsamında Stockholm'de verdiği konser İsveç'teki yüksek enflasyondan sorumlu tutuldu. Resmi istatistiklere göre İsveç enflasyonu Mayıs ayında yüzde 10'un altına geriledi ancak yine de beklenenden yüksek çıktı. Bunun üzerine bazı analistler Grammy ödüllü şarkıcının dengeleri değiştirdiğini öne sürdü. 

Nisan ayında yüzde 10,5 olan tüketici fiyatları Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 9,7 artarak altı aydan uzun bir süredir ilk kez yüzde 10'un altına geriledi. İsveç İstatistik Kurumu, elektrik ve gıda fiyatlarındaki düşüşün Mayıs ayında enflasyon oranının düşmesine katkıda bulunduğunu ancak aynı zamanda bazı mal ve hizmetlerin maliyetlerinin arttığını söyledi. Kurumdan yapılan açıklamada buna otel ve restoran ziyaretleri, eğlence hizmetleri ve giyim gibi harcamaların neden olduğunu belirtti. 

Otel ve restoran fiyatlarını etkiledi

Danske Bank İsveç Baş Ekonomisti Michael Grahn'a göre, Beyoncé'nin Stockholm'e yaptığı ziyaret, oranın neden beklenenden daha yüksek olduğunu açıklıyor. Grahn sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Beyoncé'nin İsveç'te dünya turnesine başlaması Mayıs ayı enflasyonunu renklendirmiş gibi görünüyor, ancak ne kadar olduğu belirsiz" dedi. Grahn, Beyoncé'nin Mayıs ayında verdiği konserin muhtemelen otel ve restoran fiyatlarının enflasyona eklediği 0,3 puanın 0,2'sini oluşturduğunu söyledi. 

On binlerce hayranı, yedi yıl sonra ilk solo turnesini başlatan iki konseri izlemek için Mayıs ayı ortasında Stockholm'e akın etti. Tahminlere göre her bir konserde 46 bin kişi vardı ve bazıları oteller dolduğu için insanlar başkent dışında konaklamak zorunda kaldı.

Springsteen konseri de aynı etkiyi yaratabilir

Çok sayıda hayranın zayıf İsveç para birimi ve düşük bilet fiyatlarından faydalanarak konserleri izlemek üzere denizaşırı ülkelerden geldiği söyleniyor. Grahn Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada bu etkinin çok nadir olduğunu ve durumun Haziran ayında normale dönmesini beklediğini söyledi. Ancak Financial Times'a konuşan bir ekonomist, Bruce Springsteen'ın da Haziran ayında Göteborg'da üç gece konser verdiğinde İsveç'in de benzer bir enflasyon patlaması yaşayabileceğini söyledi.

Faizleri artırıyor

İsveç'te enflasyon Aralık ayında yüzde 12,3 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Ocak ayında hafif bir yavaşlama göstererek yüzde 11,7'ye geriledi, ancak Şubat ayında beklenmedik bir şekilde tekrar yüzde 12'ye yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki benzerleri gibi İsveç Merkez Bankası da enflasyonu dizginlemek amacıyla defalarca faiz oranını artırdı. Riksbank Nisan ayı sonunda faiz oranını yüzde 3,5'e yükseltti ve Haziran ya da Eylül aylarında muhtemelen çeyrek puanlık bir artış daha yapacağını söyledi.