03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2023 19:32 | Son Güncelleme: 01.11.2023 19:54

İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan: Credit Suisse için sağlanan kredi mali krizi önledi

İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Başkanı Thomas Jordan, SNB'nin Credit Suisse krizini ele alış biçimini savunarak, normal kurallarının aksine zor durumdaki kredi kuruluşuna acil nakit dağıttığını söyledi
İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan: Credit Suisse için sağlanan kredi mali krizi önledi

Bern'de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Jordan, SNB'nin, UBS  Mart ayında bankayı satın almadan önce Credit Suisse'e büyük miktarda likidite sağlayarak çözüm için zaman kazandığını, 167 yıllık kredi kuruluşunun satın alınmasıyla küresel bir mali krizin önlendiğini söyledi.

Jordan, "SNB'nin likidite sağlama konusundaki istekliliği ve kabiliyeti, Credit Suisse'deki akut krizin yönetilmesinde ve dolayısıyla İsviçre ve dünyanın geri kalanı için ciddi ekonomik sonuçları olan bir mali krizin önlenmesinde çok önemliydi" dedi.

Jordan yaptığı açıklamada "Daha önce hiçbir merkez bankası tek bir bankaya bu kadar büyük miktarda likidite sağlamamıştı" dedi.

185 milyar dolarlık acil destek

SNB, Credit Suisse'in Mart ayında sarsılan müşterilerin fonlarını geri çekmesiyle büyük çıkışlar yaşamasının ardından 168 milyar İsviçre Frangı (185 milyar dolar) acil likidite sağladı.

Para, SNB tarafından genellikle talep edilen ipotek gibi teminatlara karşı değil, sadece iflas işlemlerinde imtiyazlı haklar yoluyla güvence altına alındı. Jordan, SNB'nin durumun çözümünde kilit bir rol oynamış olmasına rağmen merkez bankasının yapabileceklerinin sınırları olduğunu ve çıkarılması gereken önemli dersler bulunduğunu söyledi. 

Bankaların kriz anında acil likidite sağlamak amacıyla merkez bankalarına aktarmak üzere yeterli teminat hazırlamaları da çok önemliydi. Ayrıca SNB'nin yeterli teminata sahip olmayan kredi verenlere likidite sağlamasını mümkün kılacak ve devlet garantisi kapsamında olan etkili bir kamu likidite desteği olması gerekiyordu.