20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Jandarma lojmanları imara açıldı, gökdelen yapımı bu kez engellendi

İstanbul Zincirlikuyu Üst Geçidi’nin hemen yanındaki “jandarma lojmanları” imara açıldı. Ancak bölgedeki gökdelen yoğunluğunun aksine, yapılacak bina yüksekliği silüeti bozmayacak şekilde zemin artı 15 kat olarak belirlendi
Jandarma lojmanları imara açıldı, gökdelen yapımı bu kez engellendi

Jandarma Genel Komutanlığı’na ait Zincirlikuyu’da Garanti Bankası Genel Müdürlüğü’nün yanındaki ‘Jandarma Konutları’ imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan imar düzenlemesine göre 22 bin 584 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresi yol, park ve donatı alanı olarak ayrılacak. Kalan 14 bin 445 metrekaresine ise turizm, ticaret ve konut yapılabilecek. İnşaatın emsal ve yüksekliği ise bu kez, bölgedeki diğer gökdelenlerin aksine neredeyse onların yarısı ile sınırlandı. Çevredeki birçok projede emsal 2.5 ile 3 arasında değişirken, bu yeni alanda emsal 1.65’e çekildi. Yani söz konusu alana en fazla 20 bin 260 metrekare inşaat yapılabilecek. Bina yüksekliğinde de benzer bir durum yaşandı. Yükseklik serbest bırakılmadı. Bina yüksekliği silüeti bozmayacak şekilde zemin artı 15 kat olarak belirlendi. 

Bakanlık yayınlandı

Jandarma Genel Konutanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokol imzalandı ve üzerinde 6 binanın da bulunduğu alan TOKİ’ye devredildi. 13 Ocak’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından arsa “Rezerv Yapı Alanı” ilan edildi. “İstanbul ili, Beşiktaş İlçesi, Ortaköy Mahallesi, Rezerv Yapı Alanına İlişkin Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği” planı  bakanlığın internet sitesinden askıya çıktı.  “Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Sınırı”nda kalan ve zemin artı 15 kat olarak yüksekliğin belirlendiği yeni plan, bölgedeki diğer yapıların inşaat emsal değerleri ve yükseklikleri kıyaslanarak düzenlendi. Raporda, 500 metre çapında birçok iş merkezi ve rezidanslar olduğu ifade edilirken bunların yüksek ve inşaatı yoğun yapılar olduğuna vurgu yapıldı. Bu binaların emsal ve yükseklik bilgileri paylaşılarak “Yapılan siluet analizi sonucunda daha az katlı yapılaşma önerilmektedir” ifadesi kullanıldı. 

Nüfus artmayacak

Hazırlanan imar değişikliği raporun, planın uygulamaya alınması durumunda ek yoğunluğa ve nüfus artışına sebep olmamasına özen göstedildiği ifade edildi: “Planlama alanında mevcut yapılarının alanları hesaplanmıştır. Söz konusu yapıların kat adetleri farklılık göstermekte iken, toplam inşaat alanları 13.806 m² olarak hesaplanmıştır. Buna göre 6 binada 276 kişinin yaşadığı kabul edilmiştir. Söz konusu yeni planda 406 kişilik bir nüfusun yaşayacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla imar planı değişikliği ile yalnızca 130 kişilik bir nüfus artışı olacağı tahmin edilmekte olup, bu artışın planlama alanı ve çevresinde herhangi bir yoğunluk oluşturmayacağı düşünülmektedir.”