14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 10:19 | Son Güncelleme: 12.03.2024 10:22

JPMorgan CEO'su: Fed faiz indirimi öncesi beklemeli

ABD'de Fed'in faiz indirimine yaklaştığı konuşulurken JPMorgan CEO'su bu adım için henüz erken olduğunu belirtti. Resesyon ihtimalinin henüz tamamen ortadan kalkmadığını ifade eden Jamie Dimon, "Fed faizleri düşürmeden önce beklemeli" dedi
JPMorgan CEO'su: Fed faiz indirimi öncesi beklemeli

Jamie Dimon, ABD'de bir resesyon olasılığını henüz masadan kalkmadığını ancak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını düşürmeden önce beklemesi gerektiğini söyledi. JPMorgan CEO'su salı günü Sidney'de düzenlenen Australian Financial Review İş Zirvesi'nde video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada "Dünya muhtemelen yüzde 70-80 oranında yumuşak bir inişi fiyatlıyor. Bence önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde yumuşak iniş ihtimali bunun yarısı kadar. En kötü durum stagflasyon olur" dedi. 

Dimon, Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce daha fazla netlik beklemesi gerektiğini söyledi. CEO, "Her zaman hızlı ve dramatik bir şekilde indirebilirler. Burada güvenilirlikleri biraz tehlikede. Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlik şu anda çok düşük, ücretler artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Daha iyimser bir ton

Dimon, ABD ekonomisi şu anda bir tür patlama yaşarken, resesyon riskinin devam ettiğini söyledi. Son dönemde dünya piyasaları için iyimser bir tablo çizen üst düzey bankacının bu yorumları, iki yıldan kısa bir süre önce merkez bankalarının faiz oranlarını sıkılaştırmaya başladığı dönemdeki görüşlerinden keskin bir şekilde ayrışarak, biraz daha az iyimser bir tona büründü. Dimon 2022 yılında ABD ekonomisini bir kasırganın vurmak üzere olduğu uyarısında bulunarak manşetlere çıkmıştı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu güvene yaklaştığını öne sürdü. Powell perşembe günü Senato Bankacılık Komitesi'nin sorularını yanıtlarken "Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'de seyrettiğinden  emin olmak için bekliyoruz" dedi. 

ABD seçimleri konusunda Dimon, Joe Biden ve Donald Trump arasında kimin kazanacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. Dimon, "Elinizde iki adam var: ikisi de yaşlı, ikisi de hastalanamaz. Sinir bozucu bir durum" dedi.  Dimon, Trump'ın "harika bir siyasi figür" olduğunu ancak öngörülemez olduğunu söyledi.