29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.03.2022 22:40 | Son Güncelleme: 18.03.2022 22:54

Karton bardaklara vedaya hazırlanan Starbucks 8 farklı pazarda 20 ayrı proje deniyor

Kahve zinciri Starbucks, ikonik karton ve plastik bardaklarına vedaya hazırlanıyor. Atıklarını azaltmayı amaçlayan firma, 8 farklı pazarda 20 ayrı ödünç fincan programını test ediyor. Çevre destekçisi girişim başarılı olursa 2025'te zincirin kağıt bardaklarının çoğu piyasada olmayacak
Karton bardaklara vedaya hazırlanan Starbucks 8 farklı pazarda 20 ayrı proje deniyor

Starbucks Sürdürülebilirlik Başkanı Michael Kobori, firmanın ikonik bardaklarına veda etmeye hazırlandığını “Kupamız her yerde ve bunu seviyoruz. Ama aynı bardaklar tek kullanımlık ve atıldıklarında çöplüklerde, sokaklarda ve sularda çöp olarak kalıyor. Bazıları geri dönüştürebilir, ancak geri dönüşümlerin de sonu çöplük oluyor. Tek kullanımlık bardağı ortadan kaldırmak tek seçenek” diyerek duyurdu.

Ödünç kupa dönemi başlayabilir

Buna göre firma, 2025 yılına kadar atıkları azaltmak amacıyla yeniden kullanılabilir bardaklara geçmeyi amaçlıyor. Her müşterinin bir seramik ya da yeniden kullanılabilir kupa ödünç alarak kahve siparişlerinde kullanabilmesi hedefleniyor.

Tamamen kurtulmayı vaat etmiyor

Zincir, tek kullanımlık kağıt bardaklardan tamamen kurtulmayı vaat etmese de, seçeneği daha az çekici hale getirmek için adımlar atmayı planlıyor. Yeniden kullanılabilirliği teşvik etmek için en iyi modeli bulmak amacıyla 8 farklı pazarda fincan ödünç alma programlarının 20 versiyonunu test ediyor.

2 proje öne çıkıyor

Çalışmalarda müşterilerin 1 dolar depozito karşılığında iade edebilecekleri dayanıklı ve çevre dostu bir bardağın kullanılması projesi öne çıkıyor. Dikkat çeken bir diğer çalışma ise müşterileri kendi kupalarını getirmeye teşvik etmeyi içeriyor. Ancak pandemi sırasında bu uygulamanın rafa kalkmış olması durumu tartışmalı hale getiriyor.

Çevre dostu tüketicilerin hedefinde

Tek kullanımlık bardaklar/kaplar, son yıllarda çevreye duyarlı tüketicilerin hedefi haline geldi. Tek kullanımlık plastiklere karşı hareket, ABD'deki birçok belediyenin plastik bakkal poşetlerini yasakladığı noktaya kadar büyüdü, ancak bu tür düzenlemeler pandeminin başlangıcında gevşetildi.

Sosyal sorumluluk anlayışı sorgulanıyor

Starbucks'ın yeni çevreye duyarlı stratejisiyle ilgili haberler, zincirin gerçekten sosyal sorumluluk anlayışına ne kadar bağlı olduğunu sorgulayan bazı kesimler tarafından eleştiriliyor. İşçi hakları savunucuları, sendikalaşmayı caydırmak ve önlemek için yaptığı hamleler nedeniyle Starbucks'ı yolunu kaybetmiş ilerici bir şirket olarak tanımlıyor.