Avrupa’nın en büyük kimya sektörüne ev sahipliği yapan Almanya, Kızıldeniz üzerinden yapılan sevkiyatların gecikmesinden olumsuz etkilenmeye başladı. Ekonomisi 2023’te yüzde 0.3 küçülen ülkede bu durum bazı şirketleri üretimi azaltmaya zorlayan tedarik kesintileriyle baş başa bırakıyor. Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de saldırıları Asya'dan Avrupa'ya yapılan önemli ithalat mallarının ulaştıran yük gemilerinin Afrika çevresinden dolaşmasına neden oluyor. Bu da nakliyenin daha uzun sürmesine yol açıyor.
Ülkenin üçüncü büyük endüstrisi
Kızıldeniz taşımacılık krizi, Almanya ekonomisinin halihazırda durgunluğun yanı sıra yüksek işgücü ve enerji maliyetleri nedeniyle baskı altında olduğu bir dönemde ortaya çıktı. Alman endüstrisi, pandemi ve Ukrayna savaşının ardından tedarik kesintilerine alışmış olsa da, ticaretindeki azalmanın etkisini kendisini göstermeye başladı. Tesla'nın Berlin fabrikası ticaret sorunundaki en belirgin kurban.
Otomobil ve mühendislikten sonra 282 milyar dolarlık satışla Almanya’nın üçüncü büyük endüstrisi olan kimya sektörü Avrupa dışından yaptığı ithalatın yaklaşık üçte biri için Asya'ya güveniyor.
“Bir şey alabilmek için üç kat daha fazla çalışıyor”
Büyük endüstriyel müşteriler için kimyasalları karıştırıp şişeleyen Gechem GmbH & Co KG'nin CEO'su ve sahibi Martina Nighswonger, "Satın alma departmanım şu anda bir şey alabilmek için üç kat daha fazla çalışıyor" dedi. Gecikmeler sonucunda Gechem, trisodyum sitratın yanı sıra sülfamik ve sitrik asidi de yeterli miktarda alamadığı için bulaşık makinesi ve tuvalet tabletlerinin üretimini azalttı.
Nighswonger, şirketin bu nedenle üç vardiya sistemini gözden geçirdiğini belirterek, nakliye sıkışıklığından kaynaklanan dalgalanma etkilerinin en azından 2024'ün ilk yarısı için bir sorun olmaya devam edebileceğini ekledi. Bu durumun müşterilerle tartışmaya neden olduğunu belirten Nighswonger, “Altı yerine üç kamyon mal alırsak, her müşteri sipariş miktarının yalnızca bir kısmını alır, ama en azından herkes bir şeyler alır" dedi.
Gemiler defalarca yön değiştirdi
Daha büyük kimyasal üreticisi Evonik, kısa süreli rota değişiklikleri ve gecikmelerden etkilendiğini belirterek, bazı gemilerin birkaç gün içinde üç defaya kadar yön değiştirdiğini ekledi. Şirket kriz etkilerini hafifletmek için siparişlerini erken vermeye geçici olarak bazı kimyasallarını hava taşımacılığı ile nakliye etmeye başladı.
Uzun zamandır Asya’ya bağımlı
Alman kimya endüstrisini temsil eden bir ticaret grubu VCI, sektörün uzun zamandır Asya’daki ithalata bağımlı olduğuna dikkat çekiyor. VCI baş ekonomisti Henrik Meincke “Etkiler özellikle orta ölçekli ince ve özel kimyasallar şirketlerinde belirgin” dedi.
Alman sanayi kuruluşu VCI uzun zamandır Asya ithalatlarına bağımlılığa dikkat çekerek, üretim kesintilerinin bireysel vakalarla sınırlı olması gerektiğini, ancak Kızıldeniz üzerinden yapılan ithalat gecikmelerinin zaten zayıflamış olan sektör için ek bir yük olduğunu söyledi. S&P Global'e göre Avrupa'nın kimya sektörü, otomobil ve gıda ile birlikte en savunmasız sektör olarak görülüyor.