28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2024 07:04 | Son Güncelleme: 25.06.2024 07:08

Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Notunu Etkiler mi?

Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Notunu Etkiler mi?

Bankalardan kredi kartı ya da kredi almak istediğinizde ilk olarak dikkate alınan unsur kredi notunuz olur. Kredi notunuzun yüksek olması, yaptığınız başvuruların onaylanma ihtimalini güçlendirirken düşük olması da bu ihtimali düşürür. Dolayısıyla kredi notunuz başvuruların onaylanması noktasında son derece önemli bir kriterdir. Peki, ihtiyaç kredisi almak istediğinizde yaptığınız kredi başvurusu kredi notunuzu etkiler mi?

Evet, etkiler çünkü yapılan her kredi başvurusu bankalar tarafından bilinir. Bir başka bankaya başvuru yapmış olsanız da bankalar başvuru yaptığınıza dair bilgiye erişebilirler. Dolayısıyla her yeni kredi açılışı kredi notunuzu etkileyecektir. Özellikle sık sık kredi başvurusu yapanlar için bu durumun kredi notuna olumsuz yansıyabileceğinizi belirtelim. Durumunuzun riskli olarak değerlendirilmesine yol açabilir ve kredi notunuz da bundan olumsuz etkilenebilir.

Yapılan kredi kartı başvurularında da bu durum geçerlidir. Çok sık kredi kartı başvurusu yapıyor ya da aynı anda tüm bankalara kredi kartı başvurunuzu iletiyorsanız bu da kredi notunuza olumsuz yansıyabilir. Bu noktada merak edilen unsur ise kredi notunun nasıl belirlendiği ya da hangi unsurun kredi puanını yüzde kaç etkilediği oluyor. İşte kredi botunun belirlenmesinde dikkate alınan parametreler!

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle kredi notuna göre risk tablosuna dair şu bilgiyi aktaralım:

  • 0-699 arası: En riskli
  • 700-1099 arası: Orta riskli
  • 1100-1499 arası: Az riskli
  • 1500-1699 arası: İyi
  • 1700-1900 arası: Çok İyi

Kredi notunun hesaplanmasında dikkate alınan unsurlar ve bu unsurların kredi notunu ne oranda etkilediği sorusunun yanıtı ise şöyle:

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlığı (% 45)

Kredi notunu en çok etkileyen unsur kullandığınız kredilerin geri ödemesini yapıp yapmadığınızdır. Kredi kullandığınızda geri ödemelerinizi düzenli olarak yapıyorsanız ve kredi kartınızın ödemesini de yine düzenli şekilde, geciktirmeden gerçekleştiriyorsanız kredi notunuz bu ödeme alışkanlığından olumlu etkilenir. Ancak geri ödemeleri aksatıyorsanız ya da her ay kredi kartınızın sadece asgari ödeme tutarını yatırıyorsanız bu durumda kredi notunuz düşebilir. Kredili ürün ödeme alışkanlıkları, kredi notunun % 45’ini oluşturur.

Mevcut Hesap ve Borç Durumu (% 32)

Mevcut hesap durumunuz, borçlarınız kredi notunuzu % 32’sini belirleyen unsurdur. Teminatlı ya da teminatsız borç durumunuz, bakiyeleriniz ve limitleriniz gibi hususları içeren finansal tablonuzun da kredi puanınız üzerinde hatırı sayılır oranda etkili olduğunu belirtmeliyiz.

Yeni Kredili Ürün Açılışları (% 5)

Yeni bir kredili ürün kullandığınızda da kredi notunuz bundan etkilenir. Etkisi ise % 5 dolaylarında olur. Çünkü yeni açılan kredili ürünler ödeme durumunuz henüz bilinmediğinden sizi riskli konuma sokar. Bir anlamda yeni kredili ürün açılışlarının risk tablonuza bir yansıma yaptığını söyleyebiliriz.

Kredi Kullanım Yoğunluğu (% 18)

Akılları en çok karıştıran kalem kredi kullanım yoğunluğudur. Kredi notu hesaplamasında % 18 oranında dikkate alınan bu unsur çoğu zaman yanlış değerlendirilebiliyor. Sıklıkla kredi kullanan ve geri ödemesini de sorunsuz şekilde yapan kişilerin kredi notu düşmez, aksine yüksek olur çünkü bu kişi geri ödemelerini sorunsuz yaptığından güven verir. Daha önce hiç kredi kullanmamış olan kişilerin kredi notu daha düşük olabilir çünkü bu kişinin geri ödeme alışkanlığı henüz bilinmiyordur.

Bu bilgiler ışığında kredi başvurusu yapmanın kredi notunuzu çok yüksek seviyede düşüreceğini belirtemeyiz. Ancak kredi puanını hiç etkilemeyeceğini belirtmek de mümkün değildir. Özellikle çok sık başvuru yapmak ya da pek çok bankaya başvuru yapmak kredi notunuza mutlaka yansıyacaktır.

Kredi Başvurusu İçin Hangi Banka Seçilmeli?

Başvuru yapmadan önce bankaların kredi kullanım koşullarını, sundukları faiz oranlarını incelemenizi öneririz. Genellikle ihtiyaç kredisi için tercih edilen Enpara.com oluyor. Çünkü hem kullanması kolay bir kredi hem de dosya masrafı kesintisi uygulanmıyor. Kredi başvurularının kısa sürede değerlendiriliyor olması da dikkatlerden kaçmıyor. Bu nedenle pek çok kişinin önceliğinin Enpara.com ihtiyaç kredisi olduğunu söyleyebiliriz. Enpara.com internet sitesinde ihtiyaç kredisi hesaplama aracı da var ve ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Başvuru da online olarak yapılabiliyor.

İlandır