02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2024 00:12 | Son Güncelleme: 16.03.2024 10:40

Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranı arttı

Kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi. Kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5 oldu
Kredi kartı nakit avans faizi ve KMH faiz oranı arttı

Ekonomi yönetiminde kredi kartına yönelik düzenleme çalışmaları kapsamında nakit avans çekiminde uygulanacak azami faiz oranında değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı 4,42’den yüzde 5’e çıkarıldı. Kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5 olarak belirlendi.

Taksit sayısı da düşürülmüştü

Kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları da düşürülmüş, taksit sayısı 12'den üçe kadar indirilmişti.

Geçen sene Mayıs genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1.36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüş, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkmıştı.

Daha fazla bilgi

Ekonomi yönetimi tarafından enflasyonu artıran tüketim talebini önlemek için bazı düzenlemelerin hayata geçirilebileceği uzun bir süredir dillendiriliyor.

Merkez Bankası'nın yeni başkanından ilk mesaj

Enflasyon Raporu 2024 Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerinin gündemlerinde olduğunu belirtmişti.

Şimşek: Kredi büyümesini düşüreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kredi kartlarına yönelik düzenleme sinyali daha önce vermişti. Şimşek, "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Bankalar Birliği'nden düzenleme çağrısı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda kredi kartlarına düzenleme çağrısında bulunmuştu. Çakar, özellikle kredi kartlarındaki büyümeye de dikkat çekti.  Yıl ortasında büyüme hızı yüzde 177’ye ulaşan kredi kartı harcamalarının yıl sonunda yüzde 159’a gerilediğini, ancak hala çok yüksek olduğunu da vurgulayan Çakar, bu konuda bir düzenleme ihtiyacı olduğunu, bunun da geleceğini düşündüğünü söyledi.