08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.11.2022 22:48 | Son Güncelleme: 10.11.2022 23:40

Kripto para borsası FTX US’de birkaç gün içinde alım satım işlemleri duracak

Kripto para borsası FTX, FTX US'de alım satım işlemlerinin bir kaç gün içinde sona erebileceğini ancak para çekme işlemlerinin devam edeceğini duyurdu
Kripto para borsası FTX US’de birkaç gün içinde alım satım işlemleri duracak

Sam Bankman-Fried'in kripto borsasının Amerikan kuruluşu olan FTX US, ticaretin birkaç gün içinde durdurulabileceğini açıkladı. Kuruluşun web sitesinde yapılan açıklamada, “Lütfen kapatmak istediğiniz pozisyonları kapatın. Para çekme işlemleri açık ve açık kalacak” denildi. 

FTX.com ve FTX US, ayrı yönetim personeli, teknik altyapı ve lisansa sahip ayrı kuruluşlardır ancak firma, temsilcilerinin geçmişte benzer sahip ve yatırımcılara sahip oldukları belirtilmişti.Bloomberg, son günlerde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun FTX US ve FTX.com'un mülkiyet yapısı hakkında ayrıntılı bilgi istediğini bildirdi. 

CEO’dan özür tweet’i

Sam Bankman-Fried, bugün attığı tweette, “Özür dilerim. Bu büyük bir şey. Batırdım. Daha iyisini yapmam gerekiyordu” dedi. Bu hafta yaşananlar FTX’in itibarını kaybetmesine sebep oldu. Bankman-Fried, Binance'in onu almaktan vazgeçmesinden sonra FTX'i destekleyecek birini arıyor.

ABD basınında dün yer alan haberlere göre, Bankman-Fried nakit kaynağı bulunamaması halinde şirketin iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalabileceği konusunda FTX yatırımcılarını uyarmıştı. Bankman-Fried, kripto para borsasının 8 milyar dolarlık bir açıkla karşı karşıya olduğunu bildirmişti. 

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao, salı günü FTX'i satın almayı planladıklarını açıklamıştı. Zhao, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, FTX'in Binance'ten yardım istediğini belirtmişti. FTX'in likidite sorunu yaşadığına işaret eden Zhao, "Kullanıcıları korumak adına, FTX.com'u tamamen satın almak ve likidite sorununu gidermeye yardımcı olmak amacıyla bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladık." ifadesini kullanmıştı ancak Binance, çarşamba günü FTX'i satın almaktan vazgeçtiğini duyurmuştu. 

Binance'den yapılan açıklamada, yanlış kullanılan müşteri fonları ve ABD'deki soruşturma iddialarıyla ilgili son haberlerin yanı sıra kurumsal değerlendirme sonucu FTX'i olası satın alma sürecinin sürdürülmemesine karar verildiği bildirilmişti.

Açıklamada, "Başlangıçta umudumuz, FTX müşterilerine likidite sağlamada destek olabilmekti, ancak sorunlar bizim kontrolümüzün veya yardım etme kabiliyetimizin ötesinde." değerlendirmesinde bulunulmuştu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunun (CFTC) ve ABD Adalet Bakanlığının ise kripto para borsası FTX hakkında soruşturma başlattığı bildirilmişti.