24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.11.2022 23:39 | Son Güncelleme: 09.11.2022 13:38

Kripto para dünyasında deprem

Piyasanın en büyük iki borsasının çarpışmasında kazanan Binance oldu. Binance, rakibi FTX’i satın almak üzere anlaşma imzaladı
Kripto para dünyasında deprem

Son günlerde piyasayı dalgalandıran atışmaların tarafı olan kripto para piyasasının küresel borsaları Binance ve FTX çarpışmasında kazanan taraf Binance oldu. CZ inisiyaliyle bilinen Çinli Changpeng Zhao’nun kurucusu olduğu Binance, kripto dünyasının en sevilen isimlerinden Sam Bankman-Fried’ın yönetimindeki FTX’i satın almak üzere niyet mektubu imzaladı. 

CZ geçen hafta sonunda, rakibi FTX’in ihraç ettiği FTT adlı tokenleri elinden çıkartmaya başladığını açıklayarak, kamuoyuna “FTX’in finansal stabilitesinden endişe duyduğunu” bildirmişti. FTX kurucusu ve en büyük ortağı Sam Bankman-Fried (SBF diye tanınıyor) ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Rakibimiz, asılsız dedikodularla bizi yıpratmaya çalışıyor” demiş ve “kripto ekosisteminin sağlığı için CZ ile çalışmaya hazırız” ifadesini kullanmıştı. SBF, FTX’in iyi durumda olduğunu da iddia etmişti. 

Changpeng Zhao ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (Fotoğraf: Instagram/changpengzhao

Ancak Salı günü FTX müşterilerinin yoğun para çekişleri ve FTX tokenindeki hızlı değer kaybının başta Bitcoin olmak üzere kripto paralara yayılması piyasaların ateşini yükseltti. Salı akşam saatlerinde ise sürpriz bir gelişme yaşandı. SBF bir tweet atarak “CZ her zamanki gibi kripto para dünyası için harika bir iş yaptı ve daha serbest küresel dünyaya katkıda bulundu” ifadesini kullandı.

Anlaşmanın şartları açıklanmadı

CZ ise tweet'inde “Ciddi bir likidite krizi yaşayan FTX’in kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu” belirtti. Binance’in FTX’i satın almak üzere bir niyet mektubu imzaladığı, ancak anlaşmadan her zaman çekilme hakkını saklı tuttuğu bildirildi. Anlaşmanın şartları ise açıklanmadı.

BlackRock ve Softbank gibi büyük girişim sermayesi ve varlık yönetim şirketlerinin ortak olduğu FTX’in piyasa değeri bu yılın başında 23 milyar dolar seviyesine kadar çıkmıştı. Şimdilik niyet mektubu aşamasında olan anlaşma satışla tamamlanırsa kripto borsa piyasasında CZ’nin Binance’i en büyük oyuncu olarak tek kalacak. 

Sam Bankman-Fried

Piyasanın sevilen ismi SBF, kripto dünyasını korumak için  gösterdiği çabayla biliniyor. SBF, geçen Haziran ayında zora giren kripto para kredi şirketi BlockFi’nin zorluğu aşması için 250 milyon dolar kredi vermişti. Yine zora düşen kripto broker’ı Voyagar Digital, SBF’dan aldığı 485 milyon dolarlık krediyle faaliyetlerine devam edebilmişti.

Bahamalar’da yaşayan 30 yaşındaki SBF, bir röportajında “Bir gün Goldman Sachs’ı satın almak… Neden olmasın? Olmayacak bir şey değil” ifadesini kullanmıştı. Piyasadaki iki büyük borsa sahibinin kapışması, kripto yatırımcılarının öfkesine neden oldu. Kripto para felsefesinin “merkezi olmayan finans sistemi” olduğunu hatırlatan yatırımcılar, iki büyük oyuncunun kapışmasıyla meydana gelen çalkantının bu ruha aykırı olduğundan yakındılar.

Piyasalardaki büyük çalkantı nedeniyle Bitcoin Salı gecesi saat 23.30’da 18 bin 200 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bu fiyat 24 saat öncesine göre yüzde 12.5 düşüşü ifade ediyor. Bitcoin son 24 saat içinde en düşük 17.166 doları gördü. FTX'in çıkarttığı FTT adlı tokenin fiyatı ise 23.5 dolardan 2.5 dolara geriledikten sonra, Binance'in FTX'i almak üzere anlaşma yapmasının duyurulmasıyla biraz toparlayarak 5 dolar seviyesine yükseldi.