15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2023 12:44 | Son Güncelleme: 26.08.2023 12:50

Küresel ısınma dengeleri değiştiriyor: İsveç şarapçılığın yeni merkezi olma yolunda

İklim krizi dünya genelinde dengeleri altüst ediyor. Popüler tatil destinasyonlarının merkezi Güney Avrupa'nın tahtını kuzeye devretmesi gibi şarap bağcılığı faaliyetleri de aynı şekilde değişmeye başladı. İtalya ve Yunanistan'da bağcılık faaliyetleri sekteye uğradı, İsveç yükselişe geçti
Küresel ısınma dengeleri değiştiriyor: İsveç şarapçılığın yeni merkezi olma yolunda

Ölümcül bir hal alan yaz sıcaklarının tatil tercihlerini değiştirmeye başladı. Popüler destinasyonların merkezi Güney Avrupa tahtını kuzeye kaptırdı. Dahası tatil sezonu şimdiden ilkbahardan ise sonbahara kaydı. The New York Times aşırı sıcakların klasik yaz tatili algısını değiştirmeye başladığını yazdı. İnsanlar sıcaktan plaja gitmek istemiyor. Avrupa Komisyonu ise Kuzeye daha fazla turist kayacağını, güneyde ise yzde 10 kayıp yaşanacağını öngördü. Küresel ısınmanın etkisiyle tıpkı tatil destinasyonları gibi Avrupa'nın güneyindeki şarap bağcılığı faaliyetleri kuzeye kaymaya başladı.

"İsveç'te iyi şaraplar üretiliyor"

20 yıldır İsveç'te bağcılık yapan Gören Amnegard AP'ye verdiği röportajda "Burada 30 ya da 40 yıl önce hayal edilemeyecek şeyler yetişmeye başladı" dedi. İspanyol şarap üreticisi Iban Tell Sabate ise hava sıcaklıkları nedeniyle ülkesinde su kıtlığı yaşandığını, bunun da şarapçılığı olumsuz etkilediğni söyledi. İsveç'e taşınıp mesleğini orada sürdürdüğünü belirten Sabate, normalden daha sıcak geçmeye başlayan kışlar nedeniyle İtalya ve Yunanistan'da da bağcılık faaliyetlerinin sekteye uğradığını ifade etti. Sabate, "Küresel ısınmayla birlikte İsveç iyi bir konuma yükseldi, burada iyi şaraplar üretiliyor" dedi.

Bağcılık sezonu 20 gün daha uzadı

Haberde, yükselen hava sıcaklıklarının İsveç'te bağcılık sezonunun 20 gün daha uzamasını sağladığı belirtildi. İsveç Meteoroloji Enstitüsü'nün verilene göre ülkedeki ortalama sıcaklıklar 1961 ila 1990'a kıyasla 1991-2016 döneminde 2 santigrat derece arttı.

Rekor üretime ulaşıldı

İsveç'in önde gelen şarap üreticilerinden Kullabergs Vingard'a ait 14 hektarlık bağdaki üzüm asmalarının çoğu en az 10 yıl önce dikildi. Firma, geçen yıl 30 bin şişeyi bulan toplam üretim miktarına daha önce hiç ulaşmadıklarını açıkladı. Yönetici Felix Ahrberg "Geleneksel olarak şarap yetiştiriciliğiyle tanınan ülkeler olumsuzluklar yaşarken, bizim sektörümüz ivme kazandı" dedi. 34 yaşındaki şarap bilimcisi "Burası artık şarapçılığın yeni merkezi" ifadelerini kullandı.

"Solaris, İsveç'in ulusal üzüm çeşidi gibi"

Haberde, ülkedeki şarap endüstrisinin atağa geçmesinde kullanılan özel üzümlerin de etkili olduğuna dikkat çekildi. Ülkedeki bağların çoğunda 1975'te Almanya'da geliştirilen, daha soğuk iklime uyum sağlayabilen ve hastalıklara karşı dayanıklı Solaris adlı üzüm yetiştiriliyor. Thora Vingard firmasında çalışan Fransız şarap bilimci Emma Berto da "Solaris, İsveç'in ulusal üzüm çeşidi gibi" dedi.


AP, Euronews, Independent Türkçe,