03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2023 19:15 | Son Güncelleme: 01.10.2023 19:22

Küresel piyasaları sevindiren gelişme: Çin'de yeni konut fiyatlarında düşüş son buldu

Açıklanan güncel verilere göre Çin'de yeni konut fiyatları Eylül ayında hafif bir artış göstererek dört aylık düşüşü kırdı ve müteahhitler son dönemde alınan bir dizi destek tedbirinden yararlanmak için çalışmalarına hız verdi
Küresel piyasaları sevindiren gelişme: Çin'de yeni konut fiyatlarında düşüş son buldu

Emlak araştırma şirketi China Index Academy tarafından yapılan bir ankete göre, Çin'de konutta fiyatlar Mayıs ayından bu yana düştükten sonra bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,05 arttı. Ankete katılan 100 şehirden sadece 30'u yeni konut fiyatlarında düşüş beyan etti.

Reuters'ın haberine göre firmanın bir raporunda, Ekim 2021'den bu yana aylık bazdaki en büyük artışın, geliştiricilerin yeni ve daha yüksek kaliteli konut projeleri başlatmasından kaynaklandığı belirtildi.

Küresel piyasaları sarstı

Ekonomik faaliyetlerin dörtte birini oluşturan emlak sektörüne olan güven, Pekin'in müteahhitlerin borç birikimine baskı uygulayarak borç krizini körüklediği 2021 yılından bu yana darbe aldı. Bu yıl sektörde derinleşen sorunlar dünyanın en büyük ikinci ekonomisini zora soktu ve küresel finans piyasalarını sarstı.

Çin, geçtiğimiz haftalarda konut satın alma duyarlılığını artırmak için bazı borçlanma kurallarının hafifletilmesi ve bazı şehirlerde konut satın alma sınırlamalarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem açıkladı.

Madalyonun diğer yüzü

Bu politikalar Pekin gibi büyük şehirlerde yeni konut satışlarında küçük bir artış sağladı, ancak bazıları iyileşmenin kısa ömürlü olabileceğinden ve daha küçük şehirlerdeki talebi kurutabileceğinden endişe ediyor.

Rapora göre, bu tür politikaların optimize edilmeye devam edilmesi halinde, birinci kademe şehirlerdeki pazarın bu çeyrekte istikrara kavuşması muhtemelken, daha küçük şehirlerdeki toparlanma daha uzun sürebilir.

Dünyanın en borçlu emlak geliştiricisi olan ve 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan China Evergrande Group, Perşembe günü yaptığı açıklamada kurucusunun şüpheli suçlar nedeniyle soruşturulduğunu belirtti.