13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 00:00 | Son Güncelleme: 26.07.2023 00:18

Küresel piyasaların beklediği gün geldi: Fed'in faiz kararı öncesi borsalarda ralli sürüyor

Küresel piyasalar Fed'in duyuracağı faiz kararıyla birlikte Fed Başkanı Jerome Powell'ın karar sonrası yapacağı açıklamalara odaklandı. Diğer yandan borsalar ralliye ara vermedi ve S&P 500, yumuşak iniş umutlarının artmasıyla Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor
Küresel piyasaların beklediği gün geldi: Fed'in faiz kararı öncesi borsalarda ralli sürüyor

Wall Street'in resesyon tahminlerini geri çekmesiyle hisse senetleri yükselişe geçti. Analistler 2023 kurumsal kazançlarının ancak bir miktar artmasını beklerken S&P 500 Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor ve bu yıl yüzde 19 yükseliş kaydetti.

Boston Partners küresel piyasalar araştırma direktörü Mike Mullaney, "Şu anda hisse senetlerinde kötü haberler için çok fazla hareket alanı yok" dedi.

Fed'in 25 baz puan artış yapması bekleniyor

Wall Street Journal'ın haberine göre yatırımcılar, Merkez Bankası'nın Çarşamba günü faiz oranlarını çeyrek puan artıracağından neredeyse emin. Odaklandıkları nokta ise gelecek: Fed yetkililerinin faiz oranlarını daha da yükseltmeyi bekleyip beklemediklerine dair herhangi bir işaret.

Kısa bir süre önce, acımasızca yükselen enflasyon ve Fed'in bununla mücadele planları, piyasalar ve ekonomi için öngörülerin kasvetli görünmesine neden oldu.

S&P 500 ayı piyasasından çıktı

Deutsche Bank araştırmasına göre, 1950'lerin başından bu yana, her biri en azından kısmen Fed'in sıkılaştırmasından kaynaklanan ABD'deki her önemli dezenflasyon dönemine resesyon eşlik etti. Bu durum hisse senetleri için genelde kötü haber anlamına geliyor: Bankanın araştırmasına göre, 1940'ların sonlarından bu yana yaşanan resesyonlarda S&P 500 ortalama yüzde 24 değer kaybetti.

Geçen yıl borsa böyle bir daralmanın sinyallerini veriyor gibiydi; S&P 500 Ocak 2022'deki en yüksek seviyesinden Ekim ayındaki en düşük seviyesine kadar yüzde 25 değer kaybetti. Birçok yatırımcı 2023'ün başında da aynı şeyi bekliyordu. Bunun yerine, hisse senetleri kapıdan kükreyerek çıktı. S&P 500, 1940'lardan bu yana en uzun ayı piyasasından geçen ay çıktı ve şu anda dip seviyesinden yüzde 27 yükseldi. Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.

Enflasyon düştü ve ekonomi yoluna devam ediyor. İşsizlik oranının bu yılın başlarında 53 yılın en düşük seviyesine inmesi ve ardından çok az bir artış göstermesiyle istihdam piyasası güçlü kalmaya devam ediyor. Amerikalılar perakende işletmelerinde daha fazla harcama yapıyor. Ekonomistler ikinci ve üçüncü çeyrekte gayrisafi yurtiçi hasıla tahminlerini yükseltiyor.

Pence Capital Management'ın baş yatırım yetkilisi Dryden Pence, "Burada Fed'in faizlerde inişe geçmesi için gerçek bir şans var" dedi.

Resesyon kapıda mı?

Yine de endişelenmek için nedenler var. Conference Board geçen hafta yaptığı açıklamada, öncü ekonomik endeksin art arda 15. ayda da gerilediğini ve bunun da ekonomik faaliyetlerin yavaşladığına işaret ettiğini belirtti. Bu, endeksin 2007 ilkbaharından 2009 başlarına kadar olan dönemdeki en uzun düşüş serisi. ABD ekonomisi Aralık 2007'de resesyona girmiş ve Haziran 2009'a kadar resesyondan çıkamamıştı.

Tahvil piyasası bir başka uyarı işareti daha veriyor. Normalde uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri kısa vadelilere kıyasla daha yüksek getiri sağlar ve yatırımcılara faiz oranlarının yükselmesi ya da enflasyonun hızlanması riski karşılığında ödeme yapar. Uzun vadeli getiriler daha düşük olduğunda, bu genellikle yatırımcıların Fed'in ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini düşündüklerini gösterir.

Dow Jones Market Data'ya göre, gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi bir yıldan uzun bir süredir 2 yıllık Hazine tahvilinin getirisinden daha düşük ve bu 1980'de sona eren bir dönemden bu yana görülen en uzun seri.

Banka kredilerindeki zayıflama

Banka kredileri piyasasında da zayıflama emareleri görüldü. ABD bankalarındaki kredi yetkilileri bu yılın başlarında Fed'e hane halkı ve işletmeler için kredi standartlarını sıkılaştırdıklarını ve ayrıca borçlulardan daha düşük talep gördüklerini söyledi. Sıkılaşan kredi koşulları, firmaların yatırım ve işe alımları geri çekmesi ve tüketicilerin ellerinde daha az para olması nedeniyle ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratabilir.

Borsanın yükselişi şaşırtıcı

Fiduciary Trust'ın baş yatırım yetkilisi Hans Olsen, çeşitli ekonomik göstergelerden gelen uyarı işaretleri göz önüne alındığında borsadaki yükselişi şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Olsen, firmasının Nisan ayında ABD hisse senetlerini sattığını ve bir piyasa gerilemesine karşı korunmak için normalden daha fazla nakit tuttuğunu söyledi.

Olsen, "Bu veri setine baktığınızda, burada durun, bu bir ekonomide sonunda bir tür daralmaya doğru kayan klasik bir yavaşlamaya benziyor" dedi.

Bu tür endişeler, borsanın geçmişe göre zengin değerlemelerle övündüğü bir dönemde ortaya çıkıyor. FactSet'e göre, S&P 500 geçen hafta sonunda önümüzdeki 12 ay için öngörülen kazançlarının 19,6 katından işlem görerek, geçen yılın sonundaki 16,8'den ve 10 yıllık ortalama olan 17,7'nin üzerine çıktı.

Piyasalarda geri çekilme korkusu

Değerlemelerin yüksek kalamayacağı ya da daha da yükselemeyeceği yönünde bir kural olmamasına rağmen, bazı yatırımcılar yüksek fiyat etiketinin piyasayı bir geri çekilmeye karşı daha savunmasız hale getirmesinden endişe ediyor.

Enflasyon Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük hızına gerileyerek önemli ölçüde düşmüş olsa da, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. Merkez bankası yetkilileri bu yıl içinde faiz oranlarını tekrar yükseltmeden ya da uzun bir süre yüksek tutmadan tatmin olmayabilir. Bunun da öngörülemeyen sonuçları olabilir.

Northern Trust Wealth Management'ın baş yatırım yetkilisi Katie Nixon, "Herkes daha yüksek bir Fed-fon oranı ile barışmış durumda. Bu seviyede uzun bir süre kalmanın ekonomi ve tabii ki piyasalar için ne anlama gelebileceğini tam olarak kavradığımızı sanmıyorum"

ABD borsaları Fed kararı öncesi nasıl kapandı?

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Alphabet ve Microsoft'un kazanç raporları öncesinde yatırımcıların yapay zeka konusundaki heyecanıyla Wall Street'teki kazançlara öncülük ederek yükseldi. Hem Microsoft hem de Alphabet, Microsoft tarafından desteklenen OpenAI'nin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi piyasaya sürmesinden bu yana bir dizi yapay zeka ürünü piyasaya çıkardı. Yatırımcılar, yeni ürünlerin teknoloji devlerinin bulut işlerindeki yavaşlamayı dengelemelerine yardımcı olmasını bekliyor.

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,08 artışla 35.438,07 puana çıktı. Üst üste 12 gün yükselen endeks, Şubat 2017'den bu yana en uzun kazanç serisini elde etti. S&P 500 endeksi yüzde 0,28 artışla 4.567,46 puana, Nasdaq endeksi de yüzde 0,61 kazançla 14.144,56 puana yükseldi.

Google'ın sahibi ve Windows'un üreticisinin hisseleri tırmandı. Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick "Belirli bir yatırım teması için bu kadar coşku duyduğunuzda, piyasaların hareket etmesi için fazla bir nedene ihtiyacınız yoktur" dedi.

Hedge fonu R/Evolution Gate'in baş yatırım yetkilisi Rishi Sadarangani, "Fed, son olmasa da sondan ikinci faiz artışı olacağını hatırlatıyor ve bu durum piyasalar için, özellikle de teknoloji hisseleri için büyük bir endişe kaynağı oldu" dedi.

Teknoloji dışındaki şirketler de düşük değerlemelerin yatırımcıları çekmesiyle iyi performans gösteriyor.