LinkedIn, teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların son halkasında 700'den fazla kişinin işine son vereceğini ve Çin'deki iş bulma uygulamasını kapatacak. Microsoft'un sahibi olduğu profesyonel ağ platformunun CEO'su Ryan Roslansky, Pazartesi günü çalışanlarına gönderdiği mektupta, ekonomik koşullara yanıt vermeyi ve işletmeyi daha çevik hale getirmeyi amaçlayan değişikliklerin bir parçası olarak 716 pozisyonun gideceğini duyurdu.
Roslansky, "Pazar ve müşteri talebi dalgalanırken, gelişmekte olan ve büyüyen pazarlara daha etkin bir şekilde hizmet verebilmek için tedarikçi kullanımını genişletiyoruz. Ayrıca yönetim rollerini azaltıyor ve kararları daha hızlı almak için sorumlulukları genişletiyoruz" dedi. Bir LinkedIn sözcüsü bu tedarikçilerin yeni ve mevcut işleri üstlenecek dış ortaklar olduğunu söyledi.
Roslansky, ürün ve mühendislik ekiplerinin şirketin teknoloji yol haritasından sorumlu olacağını, iş verimliliği ekibinin ise aşamalı olarak kaldırılacağını ve kısmen işin diğer bölümlerine entegre edileceğini aktardı. Roslansky, 15 Mayıs'tan itibaren operasyon, yeni iş ve hesap yönetimi ekiplerinde 250 yeni istihdam yaratılacağını söyledi. LinkedIn'in dünya çapında yaklaşık 20 bin çalışanı bulunuyor.
"Çin'de şiddetli bir rekabetle karşılaştı"
Roslansky, şirketin Çin merkezli iş uygulaması InCareer'in 9 Ağustos'tan itibaren kapanacağını ve platformun Çin'deki şirketlerin yurtdışında işe alım, pazarlama ve eğitim yapmalarına yardımcı olmaya odaklanacağını da açıkladı. Roslansky, "InCareer, Çin merkezli güçlü ekibimiz sayesinde geçtiğimiz yıl bazı başarılar elde etmiş olsa da aynı zamanda şiddetli rekabet ve zorlu bir makroekonomik iklimle de karşılaştı" dedi.
LinkedIn platformu 2021 yılında, Çinli internet düzenleyicilerinin daha fazla denetim istediğine dair haberlerin ortasında Çin'de kapatıldı. Facebook ve Twitter Çin'de zaten yasaklanmıştı, Google ise 2010 yılında ülkeden çekilmişti. Roslansky, ABD merkezli çalışanların kıdem tazminatı, sürekli sağlık sigortası ve kariyer geçiş hizmetleri alma hakkına sahip olacağını; ABD dışındakiler için ise bunun ülkelerinin gerekliliklerine bağlı olacağını ekledi.
İşten çıkarmalar
İşten çıkarma sürecini takip eden Layoffs.fyi'ye göre son altı ay içinde dünya genelinde 270 binden fazla teknoloji çalışanı işten çıkarıldı. LinkedIn'in ana şirketi Microsoft 10 bin kişiyi işten çıkarırken, Facebook'un ana şirketi Meta 21 bin kişiyi işten çıkardı. Google 12 bin kişiyi işten çıkarırken Amazon 27 bin kişinin işine son verdi.