02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 09:51 | Son Güncelleme: 04.04.2023 10:04

L'Oréal, Melbourne'de kurulan lüks kozmetik markası Aesop için 2,5 milyar dolar ödeyecek

Dünyanın en büyük kozmetik şirketlerinden L'Oréal, Natura &Co'nun sahibi olduğu Aesop'u satın alacak. LVMH'nin başkanı Bernard Arnault'unda ilgilendiği belirtilen marka, kozmetik devine 2,5 milyar dolara mal olacak
L'Oréal, Melbourne'de kurulan lüks kozmetik markası Aesop için 2,5 milyar dolar ödeyecek

Fransız cilt bakım şirketi L'Oréal, Melbourne'de kurulan ve dünyanın dört bir yanındaki lüks otel ve banyolarda kendine yer edinen lüks kozmetik, şampuan ve vücut bakım markası Aesop'u satın almak için 2,5 milyar dolar ödeyecek.

"Lüksün mükemmel birleşimi"

Anlaşma, Aesop'un Brezilyalı sahibi Natura &Co'nun borçlarını ödemesine yardımcı olmak üzere tasarlanırken, fiyat etiketi 1987 yılında Melbourne'lu kuaför Dennis Paphitis tarafından kurulan markanın yükselen değerini gözler önüne seriyor. Satış, Avustralya'da kurulan lüks bir marka için bilinen en büyük fiyatı temsil ediyor. L'Oréal CEO'su Nicolas Hieronimus, Aesop'u kentlilik, hedonizm ve inkar edilemez lüksün mükemmel bir bileşimi olarak tanımladı. 

Hieronimus, "Aesop günümüzün tüm yükselen akımlarına hitap ediyor ve L'Oréal, özellikle Çin ve seyahat perakendesinde Aesop'un muazzam büyüme potansiyelini açığa çıkarmaya devam edecek" dedi. Aesop, Çin anakarasındaki ilk fiziksel mağazasını geçen yıl açtı. Satış, dünyanın en zengin kişisi Bernard Arnault tarafından yönetilen lüks imparatorluğu olan rakip Fransız markası LVMH'nin ilgisini de içeren aylar süren görüşmelerin ardından gerçekleşti.

Aesop on yıldan uzun bir süredir Natura'nın çoğunluk kontrolü altındaydı. Satış, sorunlu bir genişleme döneminin ve ağır bir borç yükünün ardından Brezilyalı şirketin faaliyetlerinin elden geçirildiği bir dönemde gerçekleşti. Şirket, Avon ve The Body Shop da dahil olmak üzere diğer iş birimlerine odaklanmayı planlıyor. 

Natura CEO'su Fabio Barbosa, "Güçlendirilmiş bir mali yapı ve borç yükü azaltılmış bir bilanço ile Natura &Co, sıkı bir mali disiplin uygulayarak, başta Latin Amerika'daki yatırım planımız olmak üzere stratejik önceliklerine odaklanabilecek" dedi. 29 ülkede satılan Aesop ürünleri, lüks pazarda birinci sınıf havayolu konfor kitlerine kadar uzanan oldukça kârlı bir yer edinmiştir. Natura rakamlarına göre, 2012 ve 2022 yılları arasında brüt satışlar 28 milyon dolardan 537 milyon dolara yükseldi.

Ürünleri ucuz değil. Avustralya'da 100 ml'lik maydanoz tohumlu yüz temizleyicisi 47 dolara satılırken, sandal ağacı içeren 60 ml'lik tıraş sonrası nemlendirici 65 dolara satılıyor. Natura 2012 yılında 68 milyon ABD doları ödeyerek Aesop'un kontrol hisselerini satın aldı ve 2016'nın sonlarına doğru tüm kontrolü ele geçirdi. Aesop CEO'su Michael O'Keefe, markanın bir sonraki gelişim aşamasının bir parçası olarak işletmenin yeni Fransız sahipleri altında büyümesini beklediğini söyledi.