03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 11:44 | Son Güncelleme: 29.03.2023 11:59

Adidas, Black Lives Matter'ın logosunda üç şerit kullanmasının engellemesini istedi

Spor giyim şirketi Adidas, Black Lives Matter kuruluşunun sarı şeritli tasarımının kendi üç şeritli logosuyla karıştırılacağını iddia ederek, logoyu kullanamamaları için ABD ticari marka ofisine başvuru yaptı
Adidas, Black Lives Matter'ın logosunda üç şerit kullanmasının engellemesini istedi

Spor ayakkabı devi Adidas, ABD ticari marka ofisinden, üç paralel şerit içeren Black Lives Matter ticari markası için yapılan bir başvuruyu, halkı yanıltabileceği gerekçesiyle reddetmesini istedi. Adidas Pazartesi günü yaptığı başvuruda, Black Lives Matter Global Network Foundation'ın logosundaki sarı şeritli tasarımının kendi ünlü üç şeritli logosuyla karışıklık yaratacağını söyledi. Grubun, Alman spor giyim üreticisinin de sattığı tişört, şapka ve çanta gibi ürünlerde bu tasarımı kullanmak için yaptığı başvurunun engellenmesi istendi. Adidas başvuru hakkında yorum yapmayı reddetti. 

Adidas başvurusunda logosunu 1952'den bu yana kullandığını ve uluslararası ün ve muazzam bir kamuoyu tanınırlığı kazandığını belirtti. Şirketin tasarımcı Thom Browne'ın moda evine karşı açtığı bir davanın mahkeme belgelerine göre Adidas, 2008 yılından bu yana üç şeritli ticari marka ile ilgili 90'dan fazla dava açtı ve 200'den fazla uzlaşma anlaşması imzaladı. Bu davada jüri Ocak ayında Thom Browne'un şerit desenlerinin Adidas'ın ticari marka haklarını ihlal etmediğine karar verdi. 

Black Lives Matter Global Network Foundation, on yıl önce Siyahlara yönelik polis şiddetini protesto etmek için ortaya çıkan merkezi olmayan Black Lives Matter hareketinin en önde gelen kuruluşu. Grup, Kasım 2020'de giysi, çanta, bileklik ve kupa gibi çeşitli ürünlerde kullanmak üzere sarı renkli üç şeritli bir tasarımı kapsayan federal bir ticari marka başvurusunda bulundu. 

Adidas Pazartesi günü yaptığı başvuruda, grubun tasarımının kendi logosuna kafa karıştırıcı derecede benzediğini ve tüketicilerin muhtemelen ürünlerin bağlantılı olduğunu veya aynı kaynaktan geldiğini düşüneceklerini söyledi. Ticari marka ofisi Black Lives Matter grubuna cevap vermesi için 6 Mayıs'a kadar süre verdi.