30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2023 15:12 | Son Güncelleme: 13.07.2023 15:25

Louis Vuitton, Paris’te kiracı olduğu ikonik binayı satın aldı

Dünyanın en büyük lüks moda grubu Louis Vuitton Moet Hennesy (LVMH), en önemli markası Louis Vuitton’ın kiracı olarak bulunduğu mağazayı satın aldı
Louis Vuitton, Paris’te kiracı olduğu ikonik binayı satın aldı

LVMH, Champs-Elysees 101 numaradaki mağaza için yaptığı ödemeyi henüz açıklamadı. Ancak FashionNetwork.com'a bilgi veren bir kaynak satın alma bedelinin 770 milyon euro olduğunu söyledi. Bölgede çok aktif olan bir başka ticari gayrimenkul broker’ı ise binanın 900 milyon euro'ya satıldığını iddia etti.

Metrekare başına 95 bin 750 euro

Champs Elysees bulvarı ile George V sokağının kesiştiği olağanüstü bir noktada bulunan bina 9.400 metrekare. Toplam alanın 4.000 metrekaresi ofis, 3.885 metrekaresi mağaza olarak kullanılıyor. Kalan 1.200 metrekarelik alan içinde bir gece kulübü ile arşiv olarak kullanılan bölümler bulunuyor. 770 ve 900 milyon euroluk tahminlere göre LVMH binaya metrekare başına 74.500 euro ile 95 bin 750 euro arasında bir bedel ödedi. 

Ünlü bina Gecina adlı bir gayrimenkul şirketine aitti. Benat Ortega tarafından yönetilen şirketin, tamamına yakını Paris’te bulunan gayrimenkullerinin ekspertiz değeri 20 milyar euro'nun üzerinde. Şirket sitesinde yer alan bilgilere göre Gecina’nın Paris ve çevresinde 1.4 milyon metrekare ofis alanı, 6 bine yakın dairesi, 18 kampüste toplam 3.300 yatak kapasiteli öğrenci yurtları bulunuyor. 

Zaman zaman portföyünde stratejik değişiklikler yaptığı bilinen Gecina, binadan yılda 16.5 milyon euro kira geliri elde ediyordu. Paris genelinde gayrimenkullerin yıllık kira getirisi yüzde 3.5 seviyelerindeyken, Gecina’nın bu binadan yıllık getiri oranı yüzde 2’lerdeydi. Bu bakışla aslında LVMH’nin petronu Bernard Arnault’nun finansal yatırım açısından doğru bir iş yapmadığı gibi bir görünüm çıksa da Arnault’nun başta Champs Elysee olmak üzere Paris’in en gözde noktalarında bina satın alma iştahı bilinen bir şey.

Arnault, aylar önce Louis Vuitton binasının bitişiğindeki 103 numaralı gayrimenkulü açıklanmayan bir bedelle kiralamıştı. Buraya Louis Vuitton Oteli yapılması planlanıyor. Basına sızan bilgilere göre, şu anda 101 numaradaki Louis Vuitton mağazası 103 numaraya, otelin hemen giriş bölümüne taşınacak. 101 numaraya ise Dior için yeni amiral gemisi mağaza yapılacak.

Arnault son aylarda Paris’in altın üçgeni diye bilinen Avenue Montaigne-Champs Elysees-George V bölgesinde iki bina daha almıştı. Paix sokağındaki mülke ödenen bedel açıklanmazken, François 1er 19 numaradaki mülke 150 milyon euro ödendiği iddia edilmişti.

Arnault’nun rakibi François Henri-Pinault da boş durmuyor. Kering’in patronu Castiglione sokağındaki 4 bina için 300 milyon euro ödedi. Kering burada büyük bir Gucci mağazası açacak. Avenue de Montaigne’deki eski Kanada Büyükelçiliği binasını da alan Kering, ünlü sokakta Saint Lauren için mega bir mağaza tasarlıyor. Böylece Avenue de Montaigne’de iki rakibin iki büyük markası Dior ve Saint Lauren karşı karşıya binalarda müşteri ağırlayacak.

Dünya lüks sektörünün iki amansız rakibi Arnault ve Pinault’nun sadece son 9 ayda Paris’te gayrimenkul alımı için 2.4 milyar euro harcadıkları tahmin ediliyor.