16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2023 12:51 | Son Güncelleme: 02.09.2023 13:08

LVMH'yi geçti: Ozempic'in üreticisi Avrupa'nın en değerli şirketi oldu

Ozempic ve Wegovy'nin üreticisi Novo Nordisk'in hisseleri 2018'in sonundan bu yana dört kattan fazla arttı. Popüler kilo verme ilaçlarıyla sektörde zirveye yerleşen Novo, Avrupa'nın en değerli şirketi oldu
LVMH'yi geçti: Ozempic'in üreticisi Avrupa'nın en değerli şirketi oldu

Danimarkalı ilaç üreticisi Novo Nordisk, Fransız lüks devi LVMH'yi geride bırakarak Avrupa'nın en değerli şirketi haline geldi. Popüler obezite ilaçlarına olan talep arttı. Novo hisseleri Kopenhag'da yüzde 2,1 yükselerek piyasa değerini yaklaşık 425 milyar dolara yükseltti. LVMH Paris'te yüzde 0,8 düşerek şirkete yaklaşık 420 milyar dolar değer biçti. Fransız lüks holdingi, Avrupa'nın piyasa değeri 500 milyar doları aşan ilk şirketi olma sınırını ancak bu yıl geçebildi ve o zamandan bu yana hisseleri geriledi.

40 şirket peşinde koşuyor

Novo'nun Wegovy ve Ozempic ilaçlarının başarısı, ilaç endüstrisinde bir tür altına hücumu tetikledi ve bazı analistler bu tür tedavilerin şimdiye kadar en çok satan ilaçlar arasında yer alabileceğini tahmin ediyor. Mounjaro diyabet ilacını obezite tedavisinde kullanmak için bu yıl ABD'den onay almayı bekleyen Eli Lilly & Co. liderliğinde yaklaşık 40 şirket pazardan pay almak için Novo'nun peşinden koşuyor. 

Novo ilaçlarının hızla ortaya çıkmasının ardında, başlangıçta diyabetli kişilerin kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olmak için tanımlanan ancak iştah bastırıcı etkilerinin kısa sürede insanların kilo vermesine de yardımcı olduğu anlaşılan bir molekül olan GLP-1 agonisti yatıyor. İlaçlar o zamandan beri o kadar popüler hale geldi ki, dünyanın dört bir yanındaki yetkililer Ozempic'in enjeksiyona bağımlı diyabet hastalarına ulaşamayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bu nedenle GLP-1 ilaçları kendi başarılarının kurbanı olabilirler. 23 Ağustos'ta Novo'nun ülkesi Danimarka'daki düzenleyiciler GLP-1 tedavileri için sübvansiyonlara sınırlama getirilmesini önerdi.  Novo'nun hisseleri 2018'in sonundan bu yana dört kattan fazla artarak Nestle gibi diğer Avrupa devlerinin yanı sıra ilaç sektöründeki rakipleri Roche Holding ve Novartis'i geride bıraktı. En son yükseliş Ağustos ayında, Wegovy'nin kalp hastalığı riskini beşte bir oranında azalttığını gösteren önemli bir araştırmayla geldi. 

Yine Ağustos ayında Danimarkalı şirket, Wegovy ve Ozempic'e olan talepten kaynaklanan büyümeyi gerekçe göstererek yıl için kâr ve satış görünümünü yükseltti.  Önümüzdeki on yıl içinde obezite tedavilerine yönelik küresel pazarda patlama yaşanması beklenirken, Citigroup analistleri Novo ve Eli Lilly'nin pazara hakim olacaklarını belirttiler. Yine de her şey yolunda gitmiyor. Novo, ilaç üreticisi üretimi genişletmek için mücadele ederken Wegovy arzının ABD'de kısıtlanmaya devam edeceğini de söyledi. Reuters 23 Ağustos'ta Novo'nun ABD merkezli Thermo Fisher Scientific şirketini ilacın ikinci fason üreticisi olarak tuttuğunu yazdı. Novo CEO'su Lars Fruergaard Jorgensen Cuma günü Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada şirketinin "Temelde üretebildiğimiz her şeyi satıyoruz ve üretim söz konusu olduğunda, konuştuğumuz gibi önemli ölçüde hızlanıyoruz" dedi.