17 Temmuz 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 02.07.2024 14:05 | Son Güncelleme: 02.07.2024 14:36

Microsoft'un eski CEO'su Ballmer'ın serveti eski patronu Bill Gates'i geçti

Microsoft'a 1980'de asistan olarak katılan ve 14 yıl boyunca Microsoft'un icra kurulu başkanı olan Amerikalı iş insanı Steve Ballmer, bugün Bill Gates'i geçerek dünyanın 6. en zengin kişisi unvanına sahip oldu
Fotoğraf: Orjan F. Ellingvag/Dagens Naringsliv/Getty Images-2007)
Fotoğraf: Orjan F. Ellingvag/Dagens Naringsliv/Getty Images-2007)
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Microsoft Corp.'un eski CEO'su, ilk kez şirketin kurucu ortağından daha zengin oldu. Başka bir şekilde anlatmak gerekirse Steve Ballmer'ın serveti eski işvereni Bill Gates'i geride bıraktı. 2000-2014'te Microsoft'un icra kurulu başkanı olan Steve Ballmer, 157,2 milyar dolar servetiyle dünyanın 6. en zengin kişisi unvanı aldı.

Bloomberg Milyaderler Endeksi ilk 10

 

Microsoft hisseleri rekor kırarken hisseler yıl başından bu yana yüzde 21 yükseldi. Microsoft, OpenAI ile ortaklığıyla ABD Borsasındaki yapay zeka rallisinden en çok fayda sağlayan şirketlerden bir tanesi oldu. Bloomberg Milyaderler Endeksi'ne göre Ballmer'ın net servetinin yüzde 90'ından fazlası Microsoft hisselerinde bulunuyor.

Bill Gates servetini çeşitlendirdi

Bill Gates'in servetinin yaklaşık yarısı, Microsoft hisse satışlarından ve temettülerinden elde edilen gelirlerle oluşturulan Cascade Investment'ta bulunuyor. Gates ayrıca Cascade aracılığıyla atık yönetimi şirketi Republic Services Inc.'de 21 milyar dolarlık hisseye sahip. 68 yaşındaki Gates, eski eşi Melinda Gates ve yakın arkadaşı Warren Buffett ile kişisel servetinin milyarlarca dolarıyla dünyadaki en büyük yardım kuruluşlarından biri olan 75 milyar dolarlık Gates Vakfı'nı kurdu. Gates 1975 yılında dostu Paul Allen ile birlikte Microsoft'u kurmuş, 2000 yılında şirketin ilk çalışanlarından biri olan Ballmer'ın CEO olarak onun yerini almasına kadar yönetmişti. Ballmer 2014 yılında emekli oldu ve aynı yıl Microsoft'un en büyük hissedarı oldu. 

Asistan olarak başladı CEO oldu

Ballmer, Microsoft'a 1980 yılında başkanın asistanı olarak katıldı ancak bir kişisel asistandan ziyade bir yönetici gibi, bir işletme müdürü gibi görev yapıyordu. Forbes'a göre başlangıçta 50 bin dolarlık taban maaş artı getirdiği kâr artışının yüzde 10'u için bir pazarlık yürüttü. Kardaki payı ciddi biçimde arttığında Microsoft bunun yerine kendisine önemli bir özsermaye hissesi verme yoluna gitti.

Gates'in güvendiği danışmanı, 2000 yılında Microsoft'un CEO'luğuna kadar yükseldi. 2014 yılında emekliye ayrıldığında hisselerin yaklaşık yüzde 4'üne sahipti. Ballmer'ın bunun yanı sıra yıllar boyunca milyarlarca dolar değerinde temettü geliri elde ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

Uçuşun nedeni Microsoft'un YZ yatırımları

Ballmer'ın serveti geçen yıl Microsoft hisselerini artıran yapay zeka patlaması nedeniyle uçuşa geçti. Teknoloji devi, bu baharda ChatGPT'nin ana şirketi OpenAI'a yaptığı yatırım ile Google'ın internet aramasındaki hakim konumunu bozabileceğine yönelik umutları artırdı ve Microsoft hisseleri son 10 ayda yüzde 38 oranında arttı.

Ballmer 2014'te 2 milyar dolar gibi tarihte bir spor takıma ödenen en yüksek rakamlardan birine NBA takımlarından L.A. Clippers'ı satın almıştı

 

Elbette Ballmer'ın böyle bir listenin en üst sıralarında yer alıyor olması sıra dışı bir durum. Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos ve diğerleri servetlerini kurdukları veya halen işlettikleri şirketlerdeki hisselere borçluyken Ballmer, ne Microsoft'un kurucusu ne de şirketin şu anki CEO'su...

 

Kaynaklar: Bloomberg, Business Insider ve Bloomberg Türkçe