25 Temmuz 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 17.07.2025 11:14 | Son Güncelleme: 17.07.2025 13:39
Makaleyi sesli dinle • 4:55

ABD Temsilciler Meclisi'nde 'kripto' haftası: Nihai aşamaya geçildi

Temsilciler Meclisi, ABD'yi "gezegenin kripto başkenti" yapma çabaları kapsamında üç yasa tasarısını oylama kararı aldı
ABD Temsilciler Meclisi'nde 'kripto' haftası: Nihai aşamaya geçildi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

ABD Temsilciler Meclisi, üç önemli kripto para yasa tasarısının oylanmasını mümkün kılan prosedürel kararı kabul etti. 217 ’evet’e karşı 212 ’hayır’ oyuyla onaylanan bu adımla birlikte, kripto para piyasasında düzenleme yapılmasını öngören yasalarda nihai oylama aşamasına geçildi. Tasarılar arasında sabit kripto para düzenlemeleri, kripto piyasası yapısı ve merkez bankası dijital parası (CBDC) yasağı yer alıyor. 

Nihai aşamaya geçme kararı, yaklaşık 9 saat süren ve Meclis tarihindeki en uzun usul oylaması olarak kayıtlara geçen müzakerelerin ardından geldi. Kararın ardından, sabit kripto para düzenlemesini içeren GENIUS Yasası, kripto market yapısını düzenleyen CLARITY Yasası ve bireylere Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ihraç edilmesini yasaklayan Anti-CBDC Yasası için nihai oylamaların yolu açıldı.

Oylamanın tamamlanabilmesi için daha önce “hayır” oyu veren sekiz muhafazakâr Cumhuriyetçi vekilin desteği sağlandı. Bu destek, Anti-CBDC yasasının Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) içerisine entegre edilmesiyle mümkün oldu. Bu strateji, tasarının zorunlu savunma yasası kapsamında geçmesini garanti altına almayı hedefledi.

GENIUS yasasında son aşamaya gelindi  

Temsilciler Meclisi’nde onaylanan GENIUS (ABD Sabitcoinleri için Ulusal İnovasyonun Yönlendirilmesi ve Kurulması) yasası, ABD’de sabit kripto paraların düzenlenmesine yönelik çerçeve oluşturmayı hedefliyor. Tasarı, aynı zamanda, sabitcoin piyasasının şeffaflığını ve hesap verebilirliğini artırmayı amaçlıyor. Tasarı, Senatodan halihazırda geçmiş durumda ve Meclis oylamasının ardından Başkan Donald Trump’ın imzasına sunulabilecek ilk büyük kripto yasası olma özelliğini taşıyor.

Sabitcoinlerin ABD doları veya kısa vadeli devlet tahvilleri gibi varlıklarla bire bir desteklenmesi gerektiği önerilen tasarıda, sabitcoinlerin eyalet veya federal düzeyde denetim altında olmaları şartı koşuluyor. Geçen ay Senato'da yapılan oylamada hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat kongre üyelerinin desteğiyle 30'a karşı 68 oyla geçen tasarısının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

CLARITY (Dijital Varlık Piyasası Netlik) yasa tasarısı ise dijital varlıklar için genel düzenleyici belirsizlikleri gidermeyi ve sektörün ABD'de büyümesini teşvik etmeyi hedefliyor. Tasarı ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) arasında kripto varlık düzenlemeleriyle ilgili yetki paylaşımını netleştirerek, sektörde uzun süredir beklenen yasal boşlukların doldurması amaçlanıyor. "Finansal özgürlük" savunucuları arasında güçlü destek gören Anti-CBDC yasası da doğrudan bireylere merkez bankası dijital parası ihraç edilmesini yasaklıyor. Tasarı aynı zamanda ABD Merkez Bankasının (Fed) bireylere doğrudan CBDC sunmasının veya finansal kurumlar aracılığıyla dolaylı olarak CBDC ihraç etmesinin yasaklanmasını içeriyor.

Trump devreye girdi, muhalefet geri çekildi  

Salı günü yapılan ilk oylamada 12 Cumhuriyetçi vekilin “hayır” oyu vermesi sonucu üç yasa tasarısı reddedilmişti. Marjorie Taylor Greene gibi isimler, özellikle GENIUS yasasının CBDC karşıtı hükümlerde belirsizlik içerdiğini savunarak karşı çıkmışlardı. Ancak, Başkan Donald Trump’ın Salı gecesi Beyaz Saray’da muhalif vekillerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından çoğunluk desteği sağlandı.

Çarşamba günü yapılan oylamanın ilk aşamasında 215-211 olarak başarılı sonuçlanan süreç, bazı vekillerin ani destek geri çekimiyle yeniden açıldı. Yaklaşık 9 saat süren ek müzakereler sonucunda Meclis liderliği geri kazanıldı ve karar resmen kabul edildi. Trump’ın müzakerelere doğrudan katılması, süreci şekillendiren en kritik gelişme olarak öne çıktı.

Demokratlardan sert tepki  

Bu tasarının dijital finansal inovasyonu engelleyebileceğini savunan Demokratlar ise yasaları sert bir şekilde eleştiriyor. Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’nin kıdemli üyesi Maxine Waters, GENIUS ve CLARITY yasalarını "tehlikeli" olarak nitelendirerek, Trump’ın kripto sektöründeki girişimlerine zemin hazırladığı görüşünü savundu. 

 

 

Cumhuriyetçiler tasarıları kripto sektörünü desteklemede fırsat olarak görüyor

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından sunulan üç tasarı da kripto sektörünü desteklemek, finansal özgürlüğü korumak ve hükümetin olası aşırı müdahalesini önlemek için bir fırsat olarak görülüyor.

Cumhuriyetçiler, ABD'yi "gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü" yapma sözünü yerine getirebilmesi için bu tasarıların "kripto haftasında" geçirilmesine yönelik yoğun lobi çalışmaları yapıyor.

Kaynak: AA